Kojení za cenu ublížení:(

Hana    04.03.2024, 08:48

Dobrý den. Něco je špatně. Můj 2 měsíční syn se budí minimálně co hodinu na kojení, ne vždy hned usne (nebo já). Podobně jsem to měla i s dcerou, byla kojená do 2 let, bez kojení začala spát mnohem lépe, nebudí se tolik, jen když potřebuje na záchod nebo napít, prostě tak normálně. Vstávání na kojení mi ani s dcerou nedávalo smysl, teď u synka je to ještě mnohem horší. Nedokážu zůstat vklidu, jsem strašně unavená a vyplouvá napovrch nějaké mé strašné "já" a jsem schopná toho dvou měsíčního chudáka drobečka, pro kterého jsem celý svět a jediná pomoc, uhodit, hodit prudce do peřin, až se poleká, pevně ho mačkat za tvář a křičet na něj, ať spí... vůbec se nepoznavam, přebíram ihned vzorec z mého dětství, kdy jsem byla plísněna a bita, je to mnohem horší, než u dcery na kterou jsem "jen" křičela.. ale chci se proste jen vyspat.. když nespím , je ze mě ... bestie. Uvažuji raději přestat kojit, nahradit umělým a být pro syna klidným přístavem. Mamilu jsem procitala celé první kojení, chápu a znám ty obrovské přínosy kojení, vim jak moc ho hájite snad za každou cenu... teď jsem tu znovu, právě tu, protože jestli mi řeknete, abych vytrvala, vím, že to udělám. Otázkou je, za jakou cenu. Co jsem pročítala, je u vás hajeno i kouření a alkohol. Jak si u Vás stojí ublížení dítěte při zachování kojení? Jsem strašná, vím, jsem rozpolcena.. potřebuji další názor. Moc děkuji.

Milá Hano,

nejde o to, že by ženy mali dojčiť "za cenu" niečoho - či už ublíženia, svojho zdravia alebo alkoholu či fajčenia. Ide o to, aby sa dojčenie nekládlo ako prekážka pre to, aby ženy mohli zároveň riešiť iné otázky. Duševné zdravie žien ako aj to, ako sa matky správajú k svojim deťom, nie je v protiklade s dojčením. Naopak. Dá sa zachovať dojčenie a zároveň riešiť to, čo sa deje.

Dojčenie pomáha duševnému zdraviu. Nie je to tak, že by prechod na umelé mlieko a kŕmenie umelým mliekom zlepšovalo duševné zdravie. Ak sa v čase dojčenia deje niečo problematické, dáva zmysel pozrieť sa na to, ako sa dá situácia zmeniť a ako môžete získať pomoc. 

Vo vašom prípade je zrejmé, že potrebujete pomoc. Obráťte sa na odborníkov či odborníčky v oblasti duševného zdravia. Potrebujete zaistiť bezpečnosť svojho synčeka. Okrem toho potrebujete hľadať spôsoby, ako si oddýchnuť, vyspať sa, požiadať o pomoc s deťmi. Toto všetko je možné popri dojčení, je to otázka tvorivých riešení. Je pochopiteľné, že sa potrebujete vyspať a že ste nesmierne vyčerpaná. Potreba vyspať sa je úplne normálna a od toho závisí, ako sa cítite aj cez deň.

Tu je pár tipov, čo môžete okrem návštevy odborníkov a odborníčok na duševné zdravie urobiť:
1) Pozrieť sa na to, či je možné zlepšiť dojčenie, zvýšiť príjem materského mlieka, aby synček viac spinkal.
2) Pri dojčení vám laktačná poradkyňa môže pomôcť urobiť rozličné úpravy a zmeny, ktoré môžu zlepšiť aj spánok v noci.
3) V noci sa dajú urobiť kroky, aby ste sa čo najmenej prebudili a spali popri dojčení. Tomuto pomáha nočná harmónia, ktorá sa dá pri nočnom dojčení dosiahnuť a ktorá znamená, že budete spať synchronizovane s bábätkom.
4) Naučiť sa dojčiť poležiačky, aby ste počas dojčenia mohli spať. 
5) Cez deň vám pri vašom oddychu významne môže pomôcť nosenie v šatke alebo v nosiči bez toho, aby ste museli bábätko položiť, vďaka čomu by ste si mohli spolu s bábätkom ľahnúť a odpočívať alebo spať. Získať čo najviac spánku cez deň vám takisto zásadne pomôže.
6) Požiadať o pomoc, aby váš partner pomohol v noci s nosením synčeka, aby ste sa mohli vyspať. 
7) Skúsiť nájsť spôsoby, ako sa vyspať či odpočinúť si cez deň. 
A ešte poznámka k alkoholu a fajčeniu: Nehájime to, že je dobrý nápad piť alkohol alebo fajčiť. Je úplne zjavné, že je zdravé nepiť alkohol a nefajčiť. Otázka stojí inak: Ako sa dajú ochrániť bábätká, ktorých matky nemajú dokonalý životný štýl. Umelé mlieko ich neochráni. Ochranou je pre ne dojčenie.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení za cenu ublížení:(