Dudlanie

Katarína    04.03.2024, 19:13

Dobrý deň chcem sa spýtať mám skoro 4mesačnu dcérku kvôli veľkým problémom s kojenim prvý mesiac a pól sme nakoniec aj s pomocou jednej z vas sa dostali z najväčšej krízy a pomocou cievkovania odstránili fľašku a nakoniec aj prikrmovanie umelým mliekom za čo som nesmierne vďačná. Ale k veci moja mala nemá cumlík od narodenia vôbec som jej ho neponúkala avšak už 3tyzdne ju nemôžem uspať bez prsníka v ústach neustále dudle akonáhle ju uspim a vyberiem bradavku z úst hneď sa zobudí a dudluje najhoršie je že ak jej prsník nedám strčí si do úst ruku aj s prstami a saje ju napapana je ???? mlieka mám dosť ona sa tak upokojuje. Niekedy si dá do úst len veľký palec a saje okolie má dosť straší že jej ho nakoniec budem oblepovat a že si poškodí úplne kozu na ňom atd. Neviete prosím ako toto odstrániť bez pomoci cumlíka?

Milá Katarína,

neurobili ste chybu, že ste bábätku nedali cumlík. Cumlík by nebol riešením tejto situácie a používanie cumlíka prináša viaceré riziká, nielen pre dojčenie, ale aj pre zdravie bábätka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Ľudia, ktorí nemajú skúsenosti s dojčenými deťmi, často ženám hovoria, že ak sa bábätku nedá cumlík, nájde si palček alebo prsty. Títo istí ľudia však často majú skúsenosti s deťmi, ktorým sa neumožní sať na prsníku tak dlho alebo tak často, ako to bábätko potrebuje. Bábätká potrebujú stráviť veľa času satím, či už spojeným s pitím mlieka alebo satím bez pitia. Samotné satie na prsníku pomáha rozvíjať mozog a má ďalšie funkcie súvisiace so správnym vývojom tvárovej časti lebky. Ak sa bábätko nedojčí podľa svojich potrieb, je možné, že si začne sať palček alebo prsty, ale toto sa deje pri bábätkách, ktoré majú možnosť dojčiť sa vtedy, kedy to potrebujú. Preto situáciu, ktorú popisujete, má zmysel vyhodnotiť vzhľadom na to, ako aktuálne vyzerá pitie bábätka a jeho správanie na prsníku.

Niekedy bábätká ostávajú takto dlho na prsníku a sajú jednoducho preto, že majú takúto intenzívnu potrebu satia a v takom prípade je dôležité zabezpečiť, aby dojčenie bolo pre matku bezbolestné a nespájalo sa s nepríjemnými pocitmi šteklenia a súčasne, aby žena mohla bábätko dojčiť napríklad v nosiči alebo šatke (pozrite si napríklad toto video: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J) a mala tak voľné ruky.

Niekedy však bábätká majú takéto prejavy správania preto, že v skutočnosti potrebujú zvýšiť príjem mlieka z prsníka. Toto nie je možné odlíšiť prostredníctvom internetu a má zmysel vylúčiť túto možnosť pri osobnom stretnutí s laktačnou poradkyňou. Spoločne s laktačnou poradkyňou prejdite tiež situácie, ktoré popisujete ohľadom zaspávania bábätka tak, aby ste spoločne mohli nájsť riešenia, pri ktorých nebudú zanedbané vaše potreby a bábätko bude mať pritom možnosť sa dojčiť tak, ako to potrebuje.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok