Mateřské mléko z láhve

Zuzana    05.03.2024, 18:12

věk: 3m Syn je zhruba týden od narození krmen výhradně odsátým mlékem z lahve (z mnoha důvodů, které nebudu zbytečně rozvádět). Vím, že se mléko přizpůsobuje potřebám miminka podle toho jak roste. Chci se proto zeptat, zda je pro syna mléko dostačující/dostává co potřebuje? I přesto že nedochází ke kontaktu dítěte na prs? A pokud ano, je nějaká doba, kdy by měl raději přejít na umělé mléko nebo jej měl mít alespoň zařazené do denní stravy? Syn jinak prospívá dobře. Velice děkuji za odpověď.

Milá Zuzano,

materské mlieko je tekuté zlato. Vaše vlastné materské mlieko je presne tá potravina, ktorú má vaše bábätko dostávať a nič bližšie jeho potrebám, ako vaše vlastné materské mlieko neexistuje a to aj v prípade, že bábätko neprichádza do styku s prsníkom matky. Umelá komerčná výživa sa používa ako núdzová náhradná výživa, pokiaľ bábätko nie je dojčené, nedostáva odsaté materské mlieko alebo nie je k dispozícii darcovské materské mlieko. Bábätká, ktoré môžu dostávať materské mlieko, nepotrebujú a nemajú dostávať umelé mlieko. Po 4 mesiaci už podľa WHO ani nedojčené bábätká nemajú dostávať umelé mlieko, ale majú prechádzať na pestrú a čerstvú stravu.  Podľa WHO súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí. Ak môžete svojmu bábätku dávať odsaté materské mlieko, niet preň lepšej stravy.

Ak vaše bábätko môže dostávať vaše vlastné odsaté mlieko, pokračujte v tomto aj naďalej až do času, kedy bábätko prejaví záujem o jedlo, čo sa typicky deje približne okolo 6 mesiaca života bábätka. Potom vám odporúčame preštudovať si tieto informácie o tom, ako bábätku začať podávať jedlo:

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mateřské mléko z láhve