Tandemové problémy

Anna    14.03.2024, 14:00

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Kojím tandem (3r+1r). Mladšie dieťa ale "utláča" to staršie - pri kojení ho bije, kope, odsúva, stále chce práve ten prsník, na kt. je práve staršie. Snažím sa to obrátiť na srandu, či priamo držať ručičku, staršie sa stále presúva na práve voľný prsník. No vidím, že je z toho nešťastné, že sa chce ešte kojiť a cíti sa tak utláčané, odstrčované mladším a často je smutné, frustrované plače. Samostatne ich kojiť je náročné/chvíľkové, lebo stále ten druhý ihneď pribehne, keď vidí súrodenca na prsníku alebo keď je zrazu čudné ticho, lebo kojím vo vedľajšej izbe. Navyše sama bojujem s kojením staršieho - už sa mi akosi nechce, je mi to niekedy extrémne nepríjemné, v zápale emócií často necitlivo poviem, že nie, nechcem, nebudeš sa dnes kojiť a pod., a aj zo mňa je staršie tiež frustrované, smutné, má pocit odmietania mamou. Ako tieto situácie riešiť? Ako staršie dieťa ošetriť, aby nemalo nejakú emociálnu ujmu z nemožnosti sa kojiť (či už spôsobené prístupom mladšieho súrodenca alebo mnou)? Vopred ďakujem za odpoveď a tiež za Vašu prácu!

Milá Anna,

tandemové dojčenie má rôzne podoby a ženy pri ňom zažívajú rozličné situácie, vrátane toho, čo opisujete vy. Vieme si predstaviť, že toto celé je náročné a že vás to trápi. Pri dojčení sa emócie a vzájomná dynamika vzťahov medzi súrodencami môžu prejavovať podobne, ako keď sa hrajú a obaja práve potrebujú presne tú istú hračku. A keďže dojčenie je intímny vzťah, tak emócie aj matky aj detí môžu byť ešte silnejšie. To platí aj o pozitívnych aj negatívnych emóciách.

Ak sa do toho celé započíta únava, hlad či vyčerpanie (či už detí alebo matky), tak je toto celé o to výraznejšie. Navyše pri dojčení staršieho dieťaťa niekedy ženy zažívajú nechuť k dojčeniu alebo averziu, pretože už majú nadmieru fyzického kontaktu a jednoducho sa im už nechce a potrebovali by mať aj chvíľu pre seba.

Vaše deti sú vo veku, keď je pre obe z nich ťažké ustúpiť z ich predstáv a potrieb. Postupne sa to bude zlepšovať. Vaša situácia si vyžaduje predovšetkým kopec tvorivosti, humoru a hlavne trpezlivosti. Okrem toho vám môže pomôcť:
1) Ak si aspoň jedno dieťa (pravdepodobne mladšie) dáte do nosiča alebo šatky - bude menej pohyblivé, bude mať menej možností niečo popri dojčení robiť). 
2) Skúste pre mladšie dieťa mať pre chvíle dojčenia nachystané nejaké neopozerané hračky, ktorými by sa mohlo zabaviť.
3) Skúste počas dňa čo najviac sledovať potreby detí tak, aby boli dostatočne najedené, nie príliš unavené a dosť vyspaté, pretože mnoho týchto situácií zvykne vznikať, keď už sú deti vyčerpané.
4) Skúste odpútavať pozornosť - masážou, hladkaním, spievaním. 
5) Skúste si medzi deti dať nejaký vankúš, aby na seba nedočiahli. 
6) Skúste získať podporu a tipy od iných žien, ktoré dojčia tandemovo a ktoré napríklad chodia na podporné skupiny dojčenia, ktoré organizujú laktačné poradkyne MAMILY, z ktorých niektoré sa konajú aj online a zameriavajú sa špecificky na tandemové dojčenie.

Pre vaše staršie dieťa - ak sa dá, skúste mu dojčenie neodmietať, skúste ho naopak k dojčeniu pozývať, nachádzať si chvíľky sami pre seba, hľadať možnosti, ako si na ňom všímať, čo robí dobre, keď sa mu niečo vydarí, dávať si pozor na kritiku a uvedomovať si, že aj toto staršie dieťa, je ešte stále len maličké dieťa, ktoré hlavne potrebuje pozitívnu pozornosť.

Vieme, že je to ťažké, ale deň po dni to postupne bude lepšie, špeciálne s tým, ako deti trošku ešte povyrastú.

Pozrite si aj našu rubriku s príbehmi, kde sú aj príbehy a skúsenosti žien s tandemovým dojčením: 

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pribehy-matiek-o-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Tandemové problémy