Dojčenie a opakované seknutie v chrbte

Zuzana    18.03.2024, 15:58

Dobrý deň, dojčím druhé dieťa (19 mesačné), predtým prvé dieťa dojčené 19 mesiacov. Za uplynulé 4 mesiace má opakovane asi 6-krát seklo v chrbte (pri lopatkách aj v krčnej chrbtici). Mimo týchto epizód behávam aspoň 3x do týždňa aspoň 30 minút. Môžu seknutia v chrbte súvisieť s nedostatkom nejakých minerálov v dôsledku dojčenia? Je potrebné nejaké látky dopĺňať, aby som sa týmto nepríjemnostiam vyhla? Ďakujem.

Milá Zuzana,

dojčenie nevytvára žiadne špeciálne nároky na stravovanie a nie je príčinou minerálnej nerovnováhy. Súčasne však nie je vylúčené, že vám môžu chýbať niektoré látky, rovnako ako môžu chýbať ktorémukoľvek inému človeku bez ohľadu na dojčenie. Preto, ak máte podozrenie, že toto by mohla byť príčina, môžete podstúpiť potrebné vyšetrenia. Okrem toho môžete podstúpiť aj konzultáciu u ľudí, ktorí sa venujú takýmto zdravotným problémom, napríklad vyhľadať fyzioterapeuta či fyzioterapeutku, aby ste zistili, či príčina nesúvisí s niečím, čo je možné odstrániť cvičením či ďalšími praktikami, ktoré robia takíto odborníci. Ak by to bolo potrebné, pri dojčení môžete cvičiť bez obáv. Vylúčte tiež možné príčiny, ktoré sa typicky týkajú žien starajúcich sa o malé deti, napríklad to, akým spôsobom dvíhate dieťatko na ruky, ak používate šatku alebo nosič, či máte správne nastavenie nosiča alebo viažete správnym spôsobom šatku, pri nočnom dojčení si dajte najskôr pozor na to, ako si ľahnete a až potom prisajte bábätko k prsníku.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a opakované seknutie v chrbte