Dýchá u kojení pusou

Barbora    01.04.2024, 08:58

Dobrý den, Dcera (20 měsíců, kojená na požádáni ve dne i v nocii, pevnou stravu jí s námi podle toho, na co má zrovna chuť) po prodělaném nachlazení, kdy měla ucpaný nos, stále dýchá pusou (nejen při kojení). Když ji zkouším povzbuzovat, aby dýchala nosem, tak to dokáže (napodobí mě) (ale je pravda, že rýmu ještě trochu má), ale sama od sebe to nedělá. Dýchá tedy pusou i při kojení - vždy chvíli saje se zatajeným dechem, pak se pustí, nadechne pusou, a znovu se přisaje. Kvalita přisání se při tom zhoršuje a mně je opakované přisávání a následné přisátí spíše na bradavku nepříjemné. (Občas to i zabolí, ale jen na chvíli, po kojení mě bradavky nebolí.) Jak jí mohu pomoci sání zase zlepšit?

Milá Barboro,

ak dieťatko nedokáže dýchať nosom pri iných činnostiach v dôsledku choroby, nie je prekvapivé, že to nebude zvládať ani pri dojčení. Keďže sa problém s dýchaním nevyskytuje len pri dojčení, ale stále, riešením tejto situácii nie je zmena, ktorá by sa týkala dojčenia. Je potrebné pomôcť dieťatku doliečiť sa z nachladnutia. Keď bude dcérka úplne zdravá, vráti sa to zase do normálu. Kým sa podarí zlepšiť zdravotný stav dcérky, je možné, že budete potrebovať pomoc, aby ste netrpeli následkami zhoršeného prisatia. Odporúčame vám obrátiť sa na profesionálnu laktačnú poradkyňu MAMILY: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne naplánovali prípadné ošetrovanie bradaviek, ak je dojčenie bolestivé.

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dýchá u kojení pusou