Nervozita pri dojčení

Zuzka    09.04.2024, 14:45

Dobrý deň, máme 3 týždňového novorodenca, dojčený od narodenia bez akýchkoľvek problémov. Je iba dojčeny. Ja nemám žiadne zranenia ani bolesti prsníkov. Mliečka mám dostatok podľa váhy malý vypije od 60-100 ml. Vidím to aj podľa "toku" zo začiatku mi mlieko doslova tečie, potom kvapká. Malý je cca 9 min na jednom a ak nezaspí tak ďalších cca 9 min na druhom prsníku. Keď tatko vydrží papka 3 hodiny, ak zaspí a väčšinou ho neviem zobudiť papka každú hodinu až hodinu a pol. Niekedy papka bez problémov ale niekedy je strašne nervózny. prisaje sa, potiahne a začne točiť hlavičkou, pusti prsník,. máva rukami, škriabe sa, je nervózny. Potom sa opäť prisaje, medzitým mu mliečko z prsníka tečie kade tade. A toto opakuje aj celú dobu kojenia. Čo to prosím spôsobuje? Ďalej sa chcem opýtať aj na odgrgnutie, málokedy sa nám to podarí, dávame ho na rameno, hladkame po chrbátiku a malý väčšinou po kojeni spí a neodgrgne. Navyše často sa nám stáva že vyvracia časť mlieka, niekedy až riadnu dávku. Ďakujem za rady

Milá Zuzka,

bábätká sa správajú tak, ako opisujete, najčastejšie v reakcii na tok mlieka. Tok mlieka môžu vnímať ako nedostatočný alebo presne naopak, môžu potrebovať pomoc so zvládaním rýchleho toku mlieka. V oboch situáciách bábätkám pomáha, ak sa upraví spôsob, akým sa prisávajú k prsníku takto:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a regulácia toku mlieka. Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Ak by bábätko zažívalo príliš rýchly tok mlieka, pri správnom prisatí si s rýchlym tokom mlieka dokáže poradiť. V prípade, že by išlo o reakciu na rýchly tok mlieka, odporúčame vám aj tieto ďalšie kroky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/vela-mlieka/

Odporúčame vám osobné stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste spoločne vyhodnotili pitie bábätka na prsníku a jeho reakciu na tok mlieka. Laktačná poradkyňa vás naučí rozlíšiť pitie na prsníku a satie bez pitia a tiež vyhodnotiť, či bábätko získava dostatok mlieka. Ak by sa ukázalo, že bábätko takto reaguje preto, že v skutočnosti potrebuje zvýšiť príjem mlieka, potom okrem úpravy prisatia je kľúčové pomáhať bábätku stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Spoločne s laktačnou poradkyňou MAMILY si tiež vysvetlíte súvislosti medzi dojčením a spánkom bábätka, uspávaním, pretože niekedy nespokojnosť ku koncu dojčenia súvisí práve s potrebou bábätka zaspať a získať pomoc pri zaspávaní a udržaní sa v spánku.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Nemusíte sa trápiť odgrgávaním bábätka. „Grckaniu“ sa odgrgnutím nedá zabrániť, naopak, často odgrgnutie je zbytočné. Dávajte bábätko odgrgnúť len, ak si to skutočne vyžaduje, lebo často práve snaha o odgrgnutie bábätko zobudí, keď zaspáva, čo môže byť potom problematické z hľadiska opätovného zaspania a bludného kruhu, v ktorom bábätko plače, dojčí sa, nezaspí a grcká. Prečítajte si aj zaujímavé diskusie (123)na našej sociálnej sieti o zbytočnosti rutinného odgrgávania. To, že odgrgávanie nie je nevyhnutné, potvrdzuje aj vynikajúco urobená štúdia, ktorej závery hovoria o tom, že snaha o odgrgnutie je síce niečo, čo ľudia na základe tradícií robia a čo sa stalo nepísaným pravidlom bez toho, aby sa niekto nad tým zamyslel, ale čo môže dokonca spôsobovať ešte viac grckania. Ďalej je záverom štúdie, že odgrgávanie nezlepšuje "koliku" či dĺžku plaču bábätka. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nervozita pri dojčení