Může se miminko přejídat?

Dominika    09.04.2024, 15:09

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se může miminko přejídat. Dceři jsou 3 týdny, je plně kojená, kojím ji, když sama chce. Většinou to je po cca 2,5 až 4 hodinách. Na doporučení doktorky jsem pořídila váhu a vážím ji. Vždy vypije 110 ml. To je podle doktorky hodně. Je pravda, že se často svíjí v křečích, jak ji bolí bříško. Pak se vyprdí a je to dobrý. Někdy heká i ze spaní. Dávám ji Biogaiu. Může se přejídat? Děkuji

Milá Dominiko,

ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Priberanie bábätiek má v rámci percentilového grafu Svetovej zdravotníckej organizácie veľký rozptyl a ak by sa bábätko s pôrodnou hmotnosťou 3,5 kg pohybovalo na 99. percentile, tak by v 4. mesiaci mohlo mať aj viac ako 9 kg. Percentilové grafy sú vyjadrením normálneho rastu detí. A niekto (niekto úplne normálny) musí byť na 99. percentile rovnako ako niekto (niekto úplne normálny) je na 3. percentile (čo znamená, že priberá oveľa menej). Nie ste v tom sama, pozrite si túto diskusiu s množstvom komentárov žien, ktorých bábätká sú tiež "michelinkovia".

Bábätko, ktoré takto dobre priberá, nemá dôvod „držať diétu“. Takéto priberanie je pre neho normálne a správne. Nie je vhodné ho menej často dojčiť ani nahradiť materské mlieko vodou či čajom, ako sa niekedy nesprávne ženám odporúča. Naopak, takýto postup môže viesť k problémom s dojčením. Voda nezabezpečuje pre bábätko v tomto veku dostatočnú výživu. Bábätko treba naďalej dojčiť presne tak ako doposiaľ, kedykoľvek, pri akomkoľvek plači a dojčenie neobmedzovať, nenaťahovať intervaly medzi dojčeniami, neskracovať dĺžku dojčenia, nesnažiť sa, aby bábätko prespalo noc. 

Dojčenie podľa potrieb bábätka je dôležitou podmienkou pre úspešnosť dojčenia z dlhodobého hľadiska práve preto, že dojčenie nie je len o kŕmení. Aj ostatné potreby dieťaťa sú normálne potreby, ktoré dojčenie môže pomôcť uspokojiť a ktoré je dôležité napĺňať. Riešením rýchleho priberania bábätka nemá byť používanie cumlíka. Cumlík znemožňuje dojčenie na požiadanie a to prináša viaceré riziká, vrátane rizika predčasného odstavenia.

V situácii, ktorú popisujete, má zmysel urobiť opatrenia, vďaka ktorým by sa vaše bábätko malo možnosť dojčiť tak často, ako popisujete. 4-hodinové intervaly sú pre 3-týždňové bábätko veľmi neobvyklé a typicky sa spájajú s tým, že bábätko sa nezobudí na dojčenie napríklad preto, že má cumlík alebo je v zavinovačke v hojdajúcom sa kočíku. Pre bábätká je lepšou stratégiou mať možnosť ísť na prsník častejšie a vypiť tak častejšie menšie dávky materského mlieka. Bábätká preto potrebujú tráviť veľa času v kontakte s matkou, pretože fyzický kontakt reguluje príjem potravy a spánkové cykly. Bábätká, ktoré trávia veľa času v kontakte s matkou, sa typicky budia častejšie, spinkajú kratšiu dobu a pri každom prebudení sa môžu dojčiť. Ich bdelý čas sa typicky spája s dojčením a ku koncu dojčenia buď zaspávajú alebo veľmi rýchlo po dojčení potrebujú pomoc so zaspatím a po vyspinkaní sa znova potrebujú dojčiť. Toto súčasne redukuje množstvo plaču a nespokojnosti bábätka, ktoré sa často interpretujú ako bolesť bruška, koliky. Kolika je téma, ktorá sa v našej spoločnosti často zmieňuje a existuje množstvo prostriedkov, ktoré využívajú to, že rodičia sú nešťastní, keď ich bábätká plačú a hľadajú pre ne úľavu. Ale napríklad, ak svoje bábätko dojčíte, získava v každej kvapke materského mlieka viac probiotík, než v prípravku, ktorý bábätku mimo toho podávate. Materské mlieko je prirodzená probiotická strava, materské mlieko obsahuje viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií.  Aj preto bábätká nepotrebujú pre riešenie plaču či nespokojnosti probiotiká. Už ich totiž dostávajú. V skutočnosti väčšina plaču bábätiek súvisí so spánkom. Prečítajte si k tejto téme naše články:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spanok/

a stretnite sa s laktačnou poradkyňou MAMILY buď na podpornej skupine dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

alebo na osobnom poradenstve:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste si spoločne vysvetlili súvislosti medzi dojčením, spánkom, vyhodnotili, ako vyzerá pitie a dojčenie bábätka a urobili prípadné úpravy, aby bolo bábätko spokojnejšie a neplakalo.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Může se miminko přejídat?