Lieky a kojenie

Veronika    11.04.2024, 16:23

Dobrý deň, mám zápal pľúc, užívam ATB Moloxin a Suprax. Z odpovedi v poradni som pochopila, že je v poriadku ak dojčím (dieťa takmer 3roky). Teraz sa ku mne dostala informácia, že maleho ohrozujem kojenim, pretože tieto ATB produkujú latky, ktoré spôsobia nejaké uzavretie rastových štrbin a maly prestane rast. Prosím, budem vďačná za skorú odpoved, máme z toho stres. Prajem pekný deň

Milá Veronika,

neurobili ste chybu, v tejto situácii je kľúčové, aby ste pokračovali v dojčení. Dieťatko totiž neužíva tieto lieky spoločne s vami, pretože nie je možné aplikovať prípadné nežiadúce účinky liečby na vaše dieťa len preto, že je dojčené. Nehovoriac o tom, že vaša situácia je ešte o to menej komplikovaná, že vaše dieťatko už nie je maličké bábätko. Ak by ono trpelo podobnou infekciou, dostane potrebnú antibiotickú liečbu v plnej dávke, bez váhania. Ak teraz dojčíte svoje dieťatko, nielenže ho môžete ochrániť pred chorobou, ktorou trpíte, alebo významne zmierniť priebeh tejto choroby, ak by ju bábätko dostalo, ale ho tým môžete súčasne ochrániť pred tým, aby dieťatko samo nepotrebovalo nejakú liečbu. Informácie, ktoré ste si preštudovali v poradni dojčenia MAMILY vypracováva medicínsky tím MAMILY, ktorého súčasťou sú farmaceutky, lekárky a lekári a ďalšie odborníčky a odborníci. Tieto odpovede vznikajú po konzultácii so svetovo uznávanými odborníkmi, ktorý sa celý život špecializujú na informácie týkajúce sa možnosti liečby dojčiacich žien, špecificky konzultujeme otázky najmä s dr. Thomasom Haleom. Bližšie vysvetlenie k tomu, ako získavame tieto informácie, nájdete v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Lieky a kojenie