Casta stolica po dojceni

Maja    17.04.2024, 15:36

Syn ma 1r a dojcim ho na poziadanie, no frekvencia je nizsia nez pred zavedenim tuhej stravy (cca 4x cez den a 2-3x v noci). Pred 8dnami sme skoncili s 2 druhmi ATB, pri ktorych som mu nedavala probiotika (nenapadlo ma to). Posledne dni ma aj 6x do dna stolicu. Nie je vodnata ako pri hnacke - je normalna, no je dost casto. Okrem toho nebadam ziadne zmeny spravania alebo nieco, co by naznacovalo chorobu. Je hravy, vesely, aktivny. Uz 4dni podavam probiotika, no frekvencia stolic sa neznizila. Pozorujem, ze je to stale po dojceni. Viete mi poradit, ako mu viem pomoct? Dakujem vopred

Milá Maja,

zmena stolice môže súvisieť s chorobou a s liekmi, ktoré bábätko dostalo. V prípade, že je stolica dôsledkom užívania antibiotík, je o to dôležitejšie, že svoje dieťatko dojčíte. S každou dávkou materského mlieka dieťatko dostáva nielen probiotiká (a to v omnoho väčšom množstve a kmeňovom zastúpení než probiotiká z lekárne, materské mlieko obsahuje viac ako 700 kmeňov probiotických baktérií, je to teda prirodzená probiotická strava), a bábätko dostáva tiež látky, ktoré pomáhajú regenerácii čreva, vystieľajú črevnú sliznicu, materské mlieko obsahuje látky podporujúce imunitný systém, protizápalové látky. Dojčením teda bábätku pomáhate v rekonvalescencii z choroby, aj z liečby, ktorú dostávalo, pokračujte teda v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte, aj keby sa prechodne dieťatko chcelo len dojčiť, čo sa niekedy po chorobe stáva.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Casta stolica po dojceni