Rýchle prehĺtanie pri dokrmovaní cez cievku CN01

Veronika    26.04.2024, 10:30

Dobrý deň, dokrmujeme cez cievku vyše troch týždnov. Tok mlieka je cez cievku oveľa rýchlejší a dieťa pije veľmi rýchlo. Prehĺta pri takomto rýchlom pití vzduch? Trápia nás časté prdíky. Taktiež dokedy odporúčate cievku používať? Dojčenie sa úplne nerozbehlo.

Milá Veronika,

dokrmovanie laktačnou pomôckou pomáha bábätkám, ktoré aktuálne pri dojčení nezískavajú dostatok mlieka a je potrebné ich dokrmovať. Vďaka dokrmovaniu laktačnou pomôckou je možné vyhnúť sa použitiu fľaše a takáto forma dokrmovania pomáha súčasne aj zlepšovať dojčenie a zvyšuje tak šance, že bude možné vrátiť sa k výlučnému dojčeniu bez dokrmovania. To, ako dlho bude potrebné používať laktačnú pomôcku a dokrmovať bábätko sa odvíja od toho, aké ďalšie kroky sa robia pre zlepšovanie dojčenia. Dokrmovanie laktačnou pomôckou je jeden z krokov, ktoré profesionálne laktačné poradkyne MAMILY používajú pri pomoci ženám, ktorých bábätká potrebujú zvýšiť príjem mlieka. Používanie laktačnej pomôcky by sa vždy malo spájať aj s ďalšími krokmi, vďaka ktorým postupne bábätko získava z prsníka viac a viac mlieka. Medzi tieto kroky patrí:

Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Navyše správne prisatie je kľúčové pre to, aby laktačná pomôcka fungovala dobre.

Má zmysel toto riešiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože v prípade, že je potrebné bábätko dokrmovať, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, a profesionálna laktačná poradkyňa MAMILY sa v osobnom kontakte zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Zvýšte príjem mlieka pri dojčení aj stláčaním prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Laktačná poradkyňa skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Laktačná poradkyňa vám tiež ukáže, ako používať laktačnú pomôcku. Ak píšete, že bábätko z nej pije veľmi rýchlo, má zmysel pozrieť sa na to, či na zostrojenie laktačnej pomôcky používate správnu cievku. Mala by sa použiť cievka s označením CN – 01. Cievky iných typov, napríklad CV alebo CP poskytujú omnoho väčší tok mlieka a nie je vhodné ich používať.

Laktačná pomôcka sa používa pri dojčení, teda zavádza sa do pusinky bábätku, ktoré je prisaté k prsníku. To znamená, že pri samotnom dokrmovaní laktačnou pomôckou sa bábätko nemôže nahltať vzduchu. Nie je však vylúčené, že bábätko sa nahltá vzduchu mimo dojčenia, najčastejšie pri plači. Aj preto má zmysel robiť opatrenia, ktoré dokážu zmierniť nespokojnosť bábätka a znížiť množstvo plaču:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Zamerajte sa aj na oblasť medzi dojčeniami. Pre zvyšovanie tvorby mlieka a príjmu mlieka je kľúčové, aby bábätko malo možnosť tráviť aj medzi dojčeniami veľa času vo fyzickom kontakte s matkou, ideálne aj v kontakte koža na kožu. Ak môže bábätko spinkať v kontakte s matkou, má lepšie regulovaný príjem potravy a spánkové cykly, je teda pravdepodobnejšie, že sa bude zaujímať o dojčenie častejšie. A to pomáha znižovať množstvo mlieka, ktorým je potrebné dokrmovať.

V situácii, kedy bábätko potrebuje dokrmovanie, je dôležité aj zvyšovať tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

V osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY vám odporúčame urobiť všetky kroky, ktoré je možné urobiť pre to, aby sa dokrmovanie laktačnou pomôckou používalo čo najkratšiu nevyhnutnú dobu. Vďaka úprave polohy tak, aby bábätko bolo správne prisaté, stláčaniu prsníka a výmene prsníkov, zvyšovaniu tvorby mlieka a opatreniam, ktoré pomôžu, aby bábätko bolo dojčené tak často, ako to potrebuje, by malo byť časom možné, aby bábätko pilo mlieko z prsníka aj bez dokrmovania a laktačná pomôcka sa zavádzala až neskôr počas dojčenia. Časom pribudnú dojčenia, v ktorých možno nebude potrebné dokrmovať vôbec a neskôr bude možné, aby bábätko získavalo dostatok mlieka z prsníka a laktačnú pomôcku už nebude potrebné zaviesť. Má zmysel na tejto ceste ostať v kontakte s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste sa mohli vrátiť k výlučnému dojčeniu bez dokrmovania čo najskôr.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rýchle prehĺtanie pri dokrmovaní cez cievku CN01