Zlaty stafylkok v mlece

Anna    02.07.2013, 17:13

Dobry den, prosim o radu. Mam 12denni holcicku. Skoncila jsem s ni pred tydnem na infekcnim oddeleni. Zacaly se ji delat puchyre nalite zlutou tekutinou, ktere po prasknuti vytvorily ranku. Diagnostikovali to jako stafylokokovou infekci kuze. Malou leci nitrozilne ATB. Kultivace ukazala, ze je stafylokok i v mem mlece. Byly odebrany nove vzorky - z bradavky a pak opet mleko, ale nejdriv jsem prso umyla a bradavku dezinfikovala. Doporucuji mi nekojit, protoze pry se takto do male dostava stafylokok. Prijde mi to zvlatni, protoze jsem cetla, ze i pri mastitide, kt. muze byt zpusobena stafylokokem, se dal koji. Nechtela bych se vzdat kojeni, mala je spokojena, jde ji to. Na prsou nemam zadne trhlinky. Je opodstatneny navrh lekare nekojit? Dekuji AD

Milá Anna,

nie, navrh lekára nedojčiť (nekojiť) nie je správny. Mali by ste ďalej dojčiť z mnohých dôvodov:

a) infekcia, ktorú mala vaša dcérka nesúvisí s dojčením ani s materským mliekom

b) stafylokok (spolu so stovkami ďalších baktérií) je normálnou bežnou súčasťou toho, čo materské mlieko obsahuje

c) z dôvodu b) a a) je úplne zbytočné, aby vám odoberali vzorky materského mlieka. Vzorky materského mlieka zdravých žien a ich zdravých bábätiek by dávali pravdedpobne podobné výsledky.

d) materské mlieko poskytuje vášmu dieťatku nenahraditeľné imunité látky a imunitné faktory ako aj špecifické protilátky proti infekcii a v tejto situácii by odobranie týchto nesmierne vzácnych látok bolo neskutočne kontraproduktívne. Vaše bábätko potrebuje teraz dojčenie viac ako kedykoľvek predtým.

Pokračujte preto v dojčení, za daných okolností niet pochýb o tom, že toto je pre vaša bábätko mimoriadne dôležité.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zlaty stafylkok v mlece