Zapcha,husta stolica

Petra    21.01.2014, 11:43

Dobry den, dcerka ma takmer 9 mesiacov,je kojena v noci podla poziadania, rano, vecer a na olovrant, v priebehu dna papa ovocie na desiatu, obed zeleninovo-masovy prikrm, kasa s ovocim na prvu veceru, cez den pije vodu,cajik zhruba v objeme 2,5-3 dlho. Odkedy sme zaviedli prikrm ma dcerka problem s vyprazdnovanim. Kaka raz za 2-3 dni,stolica je husta a dcerka sa "narobi". Prospieva,pri kakani neplace, krce nema, poprdkava. Pediatricka povedala ze je to reakcia na kombinaciu dojcenie + zavadzanie stravy. Davam dcerke probiotika,trochu to stolicu zmakcilo, ale nic prevratne. Dnes som jej objavila v stolici trochu hlienu. Bojim sa,aby nevznikol u dcerky strach z vyprazdnovania, nedajboze hemoroidy. Prosim o radu,robim nieco zle v jej stravovani? Sama mam od utleho detstvaproblemy s vyprazdnovanim a nechcem tomu vystavit moje dietatko. Je ta jej stolica normalnou reakciou, moze hlien suvisiet so zubkami? (Este stale nema zuby,prerezavaju sa jej tazko ). Velmi,velmi dakujem vopred za nazor a radu.

Milá Petra,

nie, situácia, ktorú popisujete, nemá súvis s dojčením a zavádzaním stravy. Dojčené deti nemávajú problém s vyprázdňovaním, stolica z materského mlieka je za všetkých normálnych okolností riedka a nie formovaná. Takže zmena nastala nie dojčením, ale príkrmami. Vo väčšine prípadov je teda potrebné zmeniť skladbu príkrmov.

Hlien v stolici nepredstavuje problém, ktorý by ste museli riešiť.

Ak chcete zmeniť skladbu príkrmov, poraďte sa s príslušným odborníkom. Vo všeobecnosti môžte urobiť nasledovné opatrenia:

- skúste zabezpečiť, aby mala dcérka dostatočný príjem materského mlieka (ak je to potrebné, nechajte si poradkyňou pri dojčení skontrolovať pitie bábätka na prsníku - niekedy totiž po zavedení príkrmov poklesne tvorba mlieka a nižší príjem materského mlieka spolu s nižším príkmom tekutín môže byť súčasťou problému)

- vo všeobecnosti zabezpečte dostatočný príjem tekutín, nemusí to byť len voda v pohárik, ale napríklad aj redšie príkrmy či polievky

- zaraďte do stravy dcérky pomleté ľanové semienko, ktoré jej môžete sypať prakticky do každého jedla, toto výrazne pomáha

- sušené slivky či slivková šťava majú tiež priaznivý účinok

- vyhýbajte sa veľkému množstvo potravín, ktoré majú tendenciu stolicu zahusťovať



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zapcha,husta stolica