Nastup do prace a zachovani kojeni

Katka    20.05.2014, 07:42

Dobry den, mam skoro 10 mesicniho synka, ktery je kojen na pozadani. Koji se velmi casto, pres den i v noci. Uspavani u prsu je samozrejmosti. V noci ma detatko uz dlouho "samoobsluhu". Nerikam, ze to neni obcas narocne, ale funguje to ke spokojennosti obou. Proste si tak plujeme a nestresujeme se, ze nam prikrmy az tolik nerikaj. ALE. Za dva mesice nastupuji do zamestnani.. Na cely uvazek (ziji v zahraanici, po roce materske nastup do prace, tak je to tu bezne). Snazim se navysovat mnozstvi prikrmu, pres den se docela dari. Nemyslim si, ze by maly byl ve skolce o hladu. Rada bych udrzela laktaci, kojila rano, pred odvedenim do skolky, po navratu a klidne v noci. Plus pocitam s odsavanim do ulevy o poledni pauze v praci. Tradicni 8 hodinova praconi doba. Myslite, ze muj umysl je realny, aniz by dochazelo k bolestivemu naliti nebo naopak k ukonceni laktace? JAK UDRZET LAKTACI PO NASTUPU DO ZAMESTNANI? Dekuji za odpoved!

Milá Katka,

to, čo chcete urobiť, je veľmi reálne. Nástup do práce nie je dôvod na to, aby ste ukončovali dojčenie. Keď budete doma so synčekom môžete ho dojčiť na požiadanie tak ako doteraz. Ak je dojčenie dobre ustanovené, tak sa o svoju tvorbu mlieka nemusíte obávať - prispôsobí sa situácii. Pre udržanie laktácie nemusíte robiť nič špeciálne.

Vo veku vášho synčeka je možné dojčenie s prácou zladiť relatívne dobre. V tomto veku už dieťatko totiž môže jesť akékoľvek príkrmy (skutočné jedlo), čo znamená, že ktokoľvek, kto ho bude opatrovať či v jasliach/škôlke, ho môže kŕmiť akýmkoľvek jedlom, ktoré mu bude chutiť. Môže mu tiež dávať piť z obyčajného otvoreného pohárika (nie z fľaše, alebo s pohárika so sosáčikom - to je len iný typ fľaše – o tomto je dôležité informovať opatrovateľov vášho dieťaťa v škôlke, kde pravdepodobne budú fľašu považovať za štandardný spôsob podávania tekutín pre deti v tomto veku), prípadne, ak by nechcel piť z pohárika, tak, kým sa to bude učiť, je možné, aby mu dával príkrmy, ktoré budú dostatočne tekuté, čím sa pokryje aj potreba tekutín. Deti vo veku vášho synčeka už nepotrebujú fľašky, cumle ani umelé mlieko. Bude mu stačiť dojčenie v čase, keď s ním budete, prípadne jedlo, ktoré bude jesť počas vaše neprítomnosti, to znamená, že v čase, keď budete s dieťatkom, sa nesústreďte na príkrmy, ale na dojčenie - ráno, pred odchodom do práce, a poobede po príchode do práce a v noci.

Okrem toho je z hľadiska tekutín dobré vedieť, že ak dojčenie v čase, keď ste doma, prebieha dobre a je dostatočne výdatné, dojčené dieťatko môže v tomto veku získavať veľkú časť príjmu tekutín práve z materského mlieka. Je mnoho detí, ktoré často čakajú, kým mamička príde domov a pomerne veľké množstvo tekutín príjmu práve vďaka dojčeniu počas večera a v noci. Takže je výborné, že v dojčení pokračujete, pretože vďaka tomu pri dobrom dojčení, príkrmoch a ponúkaní tekutín počas dňa podľa chuti dieťatka nemusí mať o príjem tekutín obavy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nastup do prace a zachovani kojeni