Výskyt autizmu u dojčených detí

Dana    28.09.2014, 19:32

Dobrý deň, prepáčte, že Vám píšem do poradne, aj keď v skutočnosti nemám s dojčením problém. No už dlhšie sa zaoberám otázkou, či existujú nejaké výskumy, ktoré by porovnávali výskyt autizmu u dojčených a nedojčených detí. Pokúšala som sa hľadať na webe, ale nenašla som nič. Napadlo mi to, pretože u dojčených detí by mohol byť predpoklad nižšieho výskytu, kedže dieťa si s matkou buduje intenzívnejšiu väzbu a dojčenie napomáha správnemu vývinu mozgu, len neviem, či je to aj niečim podložené. Ďakujem veľmi pekne.

Milá Dana,

v tomto smere existujú určité štúdie, ktoré hovoria o tom, že výskyt autizmu je vyšší pri deťoch kŕmených umelou výživou ako pri dojčených deťoch.

Pár štúdií si môžete pozrieť napríklad tu:

http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1746-4358-1-16.pdf

http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(12)00042-1/abstract?cc=y

Problémom štúdií, ako je táto, je, že porovnávajú deti, ktoré boli dojčené 6 mesiacov. Porovnaním detí, ktoré boli dojčené napríklad 3 roky, sa zatiaľ nikto nezaoberal.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Výskyt autizmu u dojčených detí