Dojcenie a tehotenstvo

Maca    06.11.2014, 17:44

dobry den, potrebujem poradit ohladne 2.5 rocnej dcerky, stale dojcenej. Som v tretom mesiaci tehotenstva a mliecka ubusa, prsniky velmi bolia a cele kojenie starsej dcerky je velmi bolestive, navyse, ked uz mliecko netecie a dcerka prsnik nechce pustit. dcerka sa chce kojit dalej, uz nam to vsak vobec nejde, navyse sa ku mne ovela viac priputala, nepusti k sebe ani manzela, z coho je i on velmi nestatny. prezivame cela rodina "emocionalnu: krizu a ja neviem ako dalej. ci dcerke prsnik uz vobec nedata odstavit ju, ci vydrzat tu bolest este dalsie mesiace, v noci aj 4-5krat po polhodine, alebo stale len trpezlivo vysvetlovat, ze ked pride babatko, tak mliecko znova potecie. dakujem pekne za radu

Milá Maca,

počas tehotenstva môžu mať mamičky širokú škálu pocitov, ktoré sa môžu zo dňa na deň meniť. Môžu byť nadšené, ale tiež môžu pociťovať bolesť prsníkov či bradaviek, čo môže výrazne ovplyvňovať ich ochotu dojčiť staršie dieťa tak často, ako by to ono chcelo. Môžu mať syndróm bielej bradavky a s tým spojenú bolesť po dojčení. Preto je dôležité počas tehotenstva dávať mimoriadny pozor na správnu polohu a prisatie. Niekedy matkám dojčenie počas tehotenstva môže byť príjemné, niekedy ich môže prekvapiť vlna negatívnych pocitov počas dojčenia staršieho dieťaťa a môže sa stať, že dojčenie budú považovať za výnimočne náročné. Ak sa zdôveria so svojimi pocitmi, možno budú cítiť, že ich všetci nútia do odstavenia, aj keď dieťa rozhodne nie je pripravené. Alebo naopak budú túžiť po odstavení a nenájdu dostatočnú podporu pri starostlivosti o staršie dieťa na to, aby to dokázali urobiť tak, aby ich dieťa vnímalo proces odstavenia ako pozitívny zážitok.

Tehotenstvo je z hľadiska psychiky citlivé obdobie: na matku by nemal byť vyvíjaný tlak ani v tom smere, aby odstavila svoje staršie dieťa, ani aby ho dojčila. Z vašej strany sa môžete pokúsiť urobiť niektoré kroky, ktoré môžu byť pomocou pri zmiernení bolestivosti dojčenia, hoci pôvod tejto bolesti nie je možné odstrániť – pomôcť vám môže:
1. To, že sa bude snažiť, aby vaše dieťatko bolo počas dojčenia pritiahnuté čo najviac k vášmu telu tak, aby bolo čo najlepšie prisaté - toto nepomôže úplne, ale má to tendenciu trošku bolesť zmierniť. Už aj pre to, že v tomto veku sa deti dojčia skutočne všelijako (a za normánych okolností to nevadí), ale pri takejto bolesti môže aj malá snaha o zlepšenie toho, čo pri dojčení robia, o niečo zlepšiť vaše pocity.
2. Dobrá správa je, že bolesť pri dojčení v tehotenstve má neskôr v tehotenstve tendenciu sa zlepšovať. Tvorba mlieka sa postupne v tehotenstve zvýši.
3. Bolo by dobré vypozorovať, či bolesť prsníkov nie je spojená so syndrómom bielej bradavky. Pozrite sa, ako vyzerá bradavka bezprostredne po nadojčení. Ak je tá bolesť spôsobená týmto syndrómom, tak potom treba urobiť opatrenia smerujúce k jeho zlepšeniu.
4. Môže pomôcť užívať B-komplex plus vitamín B6.
5. Ak je bolesť spojená so začiatkom dojčenia - ak to teda bolí bezprostredne vtedy, keď sa bábätko prisaje, tak môže pred dojčením pomôcť vmasírovať do bradavky maličké množstvo olivového oleja.
6. Mimoriadne si dávať pozor na to, ako je dieťatko prisaté počas nočného spánku - vtedy často väčšie deti bývajú prisaté veľmi rozlične a väčšinou málokedy správne.
7. Ak bradavky bolia mimo dojčenia, taktiež môže pomôcť vitamín B6, plus udržiavanie prsníkov teple.

Naviazanie dcérky, ktoré popisujete, je často vidieť pri detičkách, ktorých matky čakajú ďalšie bábätko a potrebujú veľa uistenia. Mnohé mamičky samozrejme naopak v tejto pociťujú potrebu viac sa ponoriť do seba a náročná starostlivosť o takéto malé dieťatko môže byť pre ne vyčerpávajúca (bez ohľadu na to, či toto dieťatko dojčia alebo nedojčia). Pochopiteľne môžu mať potrebu čo najviac sa odpútať od staršieho dieťaťa, aby získali možnosť napĺňať a prežívať aj svoje potreby. Ak budete považovať za nevyhnutnú zmenu v tom, ako momentálne dojčíte, pokúste sa nájsť riešenie, ktoré by rešpektovalo potreby vášho dieťaťa a nezanedbávalo vaše potreby. Nič nebráni tomu, aby ste na základe dokonalého poznania svojho dieťaťa, poznania, ktoré ako jeho mamička máte, urobili potrebné kroky na zmenu danej situácie, ak to považujete za potrebné. Univerzálny návod na to, ako to urobiť, neexistuje práve preto, že dojčenie je súčasťou starostlivosti o dieťa a tá odráža váš vzájomný vzťah, poznanie dieťaťa, jeho povahy a preto univerzálne rady nemusia fungovať pri vašom dieťati. Niektorým mamičkám fungovalo dohodnúť sa na nejakých pravidlách pre dojčenie, ktoré by vyhovovali aj im. Nemusíte teda dcérku odstaviť úplne, možno vám bude stačiť znížiť počet dojčení na úroveň, ktorá bude pre vás znesiteľná. Dojčenie vám môže v niektorých chvíľach pomáhať zjednodušiť starostlivosť o dcérku - matky môžu byť počas tehotenstva unavené (bez ohľadu na to, či dojčia alebo nie) a práve to, že si na chvíľu ľahnú, kým sa ich dieťa dojčí, môže byť spôsob, ako si aspoň trochu odpočinúť, pretože inak môže byť náročné nájsť spôsob, ako si s neustále pobehujúcim dieťaťom vytvoriť príležitosť na oddych. Rovnako nočná starostlivosť o dieťatko v tomto veku býva väčšinou omnoho jednoduchšia prostredníctvom dojčenia. Mnohé matky nemajú energiu namiesto dojčenia, uspávať dieťa v noci na rukách, hojdaním, nosením alebo iným spôsobom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie a tehotenstvo