Vaginálna mykóza, canesten kombi a dojčenie

Nela    02.01.2015, 15:50

Dobrý deň, mám vaginálnu mikózu a dojčím 5 mesačné bábätko. Moja doktorka ma dovolenku a tak som šla do lekárne, aby mi nato niečo dali. V v jednej lekárni mi dali rosalgolin a povedali že canesten kombi nemôžem keď kojím. Rosalgin mi ale vôbec nepomohol. Šla som do inej lekárne a tam mi nato dali canesten kombi že to berú aj tehotné. Prečítala som si príbalovy leták a tam píše že: Počas liečby klotrimazolom sa ma dojčenie prerušiť. Tak teraz neviem či ten liek môžem brať keď dojčím alebo nie ? alebo čo môžem ? Za odpoveď vopred ďakujem

Milá Nela,

vaša situácia je ukážkou toho, ako veľmi sa v našej spoločnosti dojčenie v skutočnosti nepodporuje. Táto veta, ktorá je na letáku uvedená, je ochranou firmy vyrábajúcej daný produkt a tiež ukážkou toho, ako málo sú cenené dojčiace matky na to, aby sa tým daná firma seriózne zaoberala. Je na škodu veci, že pohodlnosť takýchto firiem a snaha chrániť sám seba následne vytvára dojem, že dojčiace matky nemôžu v prípade choroby užívať nič, čo nie je pravda. To neznamená, že tieto informácie nie sú známe a dostupné a už vôbec nie, že by sa pri užívaní týchto prípravkov nemohlo dojčiť.  Odporučiť prerušenie dojčenia pri 5-mesačnom bábätku znamená v skutočnosti ukončenie dojčenia. So všetkými negatívnymi následkami pre zdravie a vývoj dieťaťa a pre zdravie matky. Pritom tieto lieky môžete používať, dokonca aj, ak by ste ich užívali v tabletkách. Pokračujte v dojčení popri užívaní bez obmedzení. Nie je jediný dôvod, aby ste nedojčili - vstrebávanie týchto liekov pri ich lokálnom použití je úplne zanedbateľné. Prečítajte si k tomu aj tieto informácie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Zaujímavá môže byť pre vás aj táto odpoveď:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=2622

Aj keby ste potrebovali ďalšie lieky, tak ich je možné užívať bez obmedzení a popri nich dojčiť - ako napríklad flukonazol (Mycomax).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vaginálna mykóza, canesten kombi a dojčenie