Vysoky ocny tlak matky a odstavenie od dojcenia

Natalia    06.01.2015, 11:28

Dobry den. Dcera ma 22 mesiacov. Popri normalnej strave je dojcena. Je zavisla od prsnikov. Pyta si viackrat cez den a v noci aj 5-6krat niekedy viac. Lekari mi odporucili odstavit ju, nakolko mi znova nabehol vysoky ocny tlak tzv.glaukom. Liecula som sa nan uz pred tehotenstvom. Mam vysoke hodnoty tlaku okolo 28. Neviete ci je nejaka moznost liecby i popri dojceni. Je mi luto odstavit malu ked ona si dojcenie doslova vychutnava. Lekari mi vyslovne odporucili odstavit ju. Dakujem pekne za odpoved

Milá Natália,

nie je jediný dôvod, prečo by ste z dôvodu glaukómu mali svoje dieťatko odstaviť. Dojčenie glaukóm nespôsobuje ani nezhoršuje. 

A čo sa týka liečby (resp. liekov a liečebných postupov, ktoré zabraňujú zhoršovaniu situácie), môžete liečbu absolvovať popri dojčení, nie je dôvod, pre ktorý by ste nemohli. Liečbu vám cez internet nemôžeme odporučiť - je nám to ľúto, ale toto musí rozhodnúť váš lekár, pretože možností liečby je mnoho. Ak by ste užívali rozličné kvapky, tak ich celková absorbcia do krvného obehu je mimoriadne nízka, a preto nepredstavujú problém pre dojčenie. Ak by išlo o kvapky, v ktorých sa nachádzajú betablokátory, tak sa z nich dajú vybrať tie, ktoré sú pre dojčenie výhodnejšie než iné. Taktiež môžete užívať lieky v tabletkovej forme, ak by tak rozhodol váš lekár. Dojčenie tiež nie je prekážkou pre operáciu, ktorá sa navyše aj tak vykonáva ambulantne (pravdepodobne). 

Takže, pokračujte ďalej v dojčení a liečte sa.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vysoky ocny tlak matky a odstavenie od dojcenia