Horucka, zapal prsnika

Lucia    02.05.2015, 21:17

Dobry vecer prajem, od vcera mam na dotyk bolestivy prsnik, dnes sa pridalo aj zacervenanie v jeho spodnej casti, od pazuchy a teraz vecer mi vyskocila horucka 39'C. Syn ma 5 mesiacov, je cisto kojeny, prsnik neodmieta.

Milá Lucia,

odpoveď na vašu otázku by si vyžadovala osobnú konzultáciu s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ale na základe vašich informácií sa možno domnievať, že ide o zablokovaný mliekovod, napriek tomu, že v tejto situácii väčšinou ženy dostanú nesprávnu informáciu, že ak majú vysokú horúčku, ide vždy o zápal prsníka. Zablokovaný mliekovod môže byť a býva sprevádzaný zvýšenou teplotou až horúčkami, vysoká horúčka naznačuje dobrú imunitnú odpoveď organizmu. Zablokované mliekovody sa typicky samy vyriešia do 48 hodín, aj bez akejkoľvek liečby, a to napriek tomu, že ich príznaky sa dosť podobajú zápalu prsníka: niekedy sú sprevádzané horúčkou, bolesťou prsníka, hrčkou v prsníku, začerveným miestom na koži. Ak by sa vaša situácia do 48 hodín nezačala zlepšovať, ba naopak by sa zhoršovala, stálo by za úvahu začať užívať antibiotiká. Dovtedy nie je potrebné a ani vhodné túto situáciu riešiť s antibiotikami. Prečítajte si viac v tomto dokumente:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/zapal-prsnikov/

Bez ohľadu na to, či ide o zablokovaný mliekovod či zápal prsníka, dôležitou informáciou je tiež to, že by ste mali pokračovať v dojčení. Dojčenie je dôležitou súčasťou liečby. Nemusíte sa báť, bábätko tým nijako neohrozíte, ani ak by naozaj išlo o bakteriálny zápal prsníka, baktérie, ktoré túto situáciu spôsobujú, sa bežne nachádzajú v materskom mlieku. Jedným z dôvodov pre osobnú konzultáciu s poradkyňou je to, že vaša situácia sa môže zlepšiť primárne zlepšením vyprázdňovania prsníka (čo zahŕňa zlepšenie polohy a prisatia). Pozrite si tieto videá pitia a pokúste sa ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Od správneho prisatia totiž závisí aj vyprázdňovanie prsníka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako stláčaním prsníka zlepšiť vyprázdňovanie prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho môžete počas dojčenia postihnuté miesto masírovať a dlaňou zatláčať po prsníku smerom k bradavke.

Dôležitou súčasťou liečby je váš odpočinok. Poproste rodinu alebo priateľov, aby vám prišli pomôcť s domácimi prácami alebo so starostlivosťou o bábätko, čo najviac času trávte v posteli s bábätkom pri dojčení. Ďalšou dôležitou súčasťou liečby je teplo. Prsník môžete nahrievať napr. nahrievacím vankúšikom alebo fľašou s horúcou vodou, ale dajte pozor, aby ste si nepoškodili pokožku prílišným teplom pôsobiacim príliš dlho.

Ak je zablokovaný mliekovod spojený s malým pľuzgierom na konci bradavky, môžete ho prepichnúť sterilnou ihlou. Nahrejte ihlu na šitie alebo špendlík nad plameňom, nechajte ju vychladnúť a prepichnite pľuzgier. Netreba do toho príliš vŕtať. Stačí prepichnúť vrchnú alebo bočnú časť pľuzgiera. Niekedy možno vytlačíte z mliekovodu hmotu podobnú zubnej paste a mliekovod sa okamžite odblokuje. Alebo priložte dieťa na prsník a ono vám ho možno odblokuje. Prepichnutie pľuzgiera má navyše tú výhodu, že znižuje bolestivosť bradavky, dokonca aj vtedy, keď sa zablokovanie hneď nevyrieši.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Horucka, zapal prsnika