Silná migréna a dojčenie

Tina    24.06.2015, 08:29

Dobrý deň, mávam z času na čas silnú migrénu, niekedy sprevádzanú vracaním, závratmi, stratou periférneho videnia, som neschopná ani vstať z postele. Mimo tehotenstva a dojčenia mi pomáhal silný Panadol Ultra Rapid (obsahuje paracetamol, kofeín i kodeín). Teraz však dojčím 10mesačnú dcérku a bola som informovaná, že také silné lieky pri dojčení užívať nesmiem, lebo cez mlieko sa dostanú do organizmu dieťaťa. Prosím o radu, či neexistuje nejaký čas.interval účinku, ako dlho v mlieku zotrvávajú tieto látky, aby som neprestala dojčiť, ale zároveň si dokázala pomôcť účinným liekom počas silnej migrény. Musím silné lieky úplne vylúčiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Tina,

Na získanie odpovede ohľadne dojčenia a liekov, je potrebné pozrieť sa na niekoľko aspektov:
1) Je logické, že ideálny stav je, keď je človek zdravý a nemusí brať lieky.
2) Lieky by mal človek brať len, keď má na to dôvod.
3) Ak má niekto však nejaké ochorenie, potom môže potrebovať liečbu.
4) Nie je správne upierať dojčiacim matkám právo na liečbu len preto, že dojčia.

Z toho, čo popisujete, je zrejmé, že táto situácia je neúnosná a je treba ju riešiť. Ak je tento liek jedinou možnosťou, ako túto situáciu zvládnuť, potom je bezpečnejšie pokračovať v dojčení aj pri užívaní tohto lieku. Bábätko z vášho lieku nebude dostávať viac ako zanedbateľné, stopové množstvá. Paracetamol sa bežne podáva aj maličkým bábätkám, kofeín sa dáva aj predčasne narodečným bábätkám ako súčasť liečby (plus dojčiace matky bežne pijú kávu/kofeínové nápoje). Kodeín nepredstavuje problém pre dieťa vo vašom veku.

Riziká predčasného odstavenia pre jeho zdravie a aj pre vaše zdravie, sú neporovnateľne vyššie.

Zároveň je dobré vedieť, že pri dojčení môžete užívať aj iné lieky pre potlačenie príznakov migrény, pozrite si tieto odpovede z poradne:

Tabletka Cinnie na migrénu
Migréna - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=590

Quarelin
Migréna a Quarelin na migrénu popri dojčení ? - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1090

Alnagon
Migréna - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=1203

Ibalgin, Panadol
dojčenie a migréna - http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=248



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Silná migréna a dojčenie