Problém s kojením po úraze bábätka
Otázka
Ahoj Chcela by som Vás poprosiť o pomoc pri dojčení. Mám 4,5 mesačného synčeka ktorý bol doteraz plne dojčený. Cumlík nemal nikdy a ani fľašu s vodičkou nevedel chytiť do pusy tak som mu nič okrem prsníka nedávala. V pondelok večer mi nešťastne spadol z prebaľovacieho pultu. Dopadol na štyri a udrel si aj bradu. Boli sme aj v nemocnici na pozorovaní- po neurologickej stránke je absolútne v poriadku len ako spadol poranil si v pusinke tú časť sliznice pod jazykom. Tiekla mu z toho trocha krv a má to tam trošku opuchnuté a červené. Odvtedy sa mi nechce prisať, podarilo sa mu to len 2x v noci po tom páde, včera sa nevedel vôbec- zrejme ho to bolí. Dávame mu panadol sirup a včera večer po kúpanní aj v noci sa mu už podarilo opäť aspoň niečo vypiť z prsníka. Dnes bohužiaľ zase odmieta chytiť bradavku. Mliečko si odsávam- zatiaľ ho je dosť a dávala som cez fľašu nakoľko v nemocnici to odmietali absolútne riešiť- že to nevadí keď nepapá Z fľašky najprv nevedel piť len prežúval cumeľ ale hlad ho prinútil tak aspoň 1,5dcl vypije. Chcem sa poradiť ako ho mám priviesť späť ku kojeniu aj cez deň resp. ako dlho sa mu bude hojiť tá ranka v pusinke a akým spôsobom mu podávať mliečko aby nebol dehydrátovaný. V nemocnici ma považovali za kojacú hysterku a odmietali to žiaľ riešiť Ďakujem veľmi pekne Danka
Odpoveď
Milá Daniela,
dobrá správa je, že takéto zranenia, najmä v pusinke, sa malým bábätkám hoja pomerne rýchlo. Je možné, že sa neprisáva pre bolesť, ale ak sa mu to občas podarilo, tak je pravdepodobné, že s tým, ako ho pusinka bude menej a menej bolieť, tak sa mu to bude dariť viac a viac.
Ale aby sa mu to darilo, tak je potrebné vyhnúť sa použitiu fľaše, prestaňte ju používať úplne. Je používanie môže byť totiž pre ďalšie dojčenie problém.
Určite si musíte teraz udržiavať tvorbu mlieka odsávaním tak, aby ste odsali toľko, koľko potrebuje.
Otázka je, ako postupovať, kým sa celá situácia zlepší:
a) skúste mu dojčenie ponúkať, keď je rozospatý, keď sa prebúdza alebo zaspáva alebo v noci.
b) hoci toto nie je presne váš prípad, použite postup z tohto materiálu, pretože je pre vašu situáciu relevantný:
Ako prekonať „štrajk“ v dojčení
Začnite využívať kontakt koža na kožu - ten zmierni aj bolesť, aj zvýši pravdepodobnosť prisatia sa na prsník. Začnite ho veľa nosiť v nejakom nosiči.
c) potrebujte nájsť iný spôsob kŕmenia vášho bábätka, ktorý by zároveň podporoval dojčenie. Skúste sa spojiť so svojou laktačnou poradkyňou (prípadne nám napíšte na: dojcenie@mamila.sk), aby vám ukázala možné spôsoby kŕmenia bábätka. Je možné, že by dokázal piť materské mlieko z pohárika, prípadne cievkou po prste. Ak by nič z toho nefungovalo, bola by na pár dní možným riešením nazogastrická sonda, pretože by ste zároveň zabezpečili príjem mlieka (a tým pádom by ste sa nemuseli obávať dehydratácie) a zároveň by ste ho v prípade jeho záujmu mohli dojčiť.
d) skúste mať veľa trpezlivosti, dajte mu čas, pravdepodobne to bude s každým dňom lepšie.
Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.
Tím poradkýň o. z. MAMILA
Späť na zoznam otázokNajčítanejšie články
- Je možné dojčiť adoptované dieťa?
- Alkohol, káva, fajčenie a dojčenie?
- Toto by vám o vašich bradavkách a prsníkoch nemal nik povedať
- Cmúľa si vaše bábätko prsty? Je cumlík lepší?
- Kedy dať bábätku cumlík?
- Môžem dojčiť, keď mám Covid?
- Ako dlho má trvať dojčenie?
- Toto ste o dojčení dvojičiek nevedeli
- 14 zaujímavostí o materskom mlieku
- Čo sa stane, keď popri dojčení použijem fľašku?
- Hryzie ma pri dojčení - čo mám robiť?
- Keď má novorodenec hypoglykémiu
- Čo sa stane s dojčením, ak cvičím či chudnem?
- S ktorým príkrmom začať ako prvým?
- Vaše príbehy o dojčení - ako to prežívajú iné ženy?
- Tri situácie, v ktorých nepoužívať klobúčiky
- Čo je to materská starostlivosť klokankovaním?
- Ako vyriešiť koliku a plač
- Môžem v období dojčenia užívať lieky?
- Ako poznám, či mám dosť mlieka?
- Dojčenie v médiách
- Majú dojčiace ženy menštruáciu?
- Bábätko sa od pôrodu zatiaľ neprisáva - čo ďalej
- Tipy na únavu z nočného dojčenia
- Ako využívať nosenie pri dojčení?
- Odlúčenie od dieťaťa - čo teraz?
- Keď bábätko odmieta dojčenie - štrajk
- Ako vyzerá odstavenie od dojčenia?
- Je možné dojčiť predčasne narodené bábätká?
- Predpôrodná príprava komplet zdarma
- Priberá vaše bábätko málo alebo naopak veľa?
- Ako na príkrmy?
- Ako zavádzať príkrmy podľa WHO?
- Môže byť mlieka príliš veľa?
- Existuje rastový špurt?
- Toto ste o refluxe a grckaní nevedeli
- Aké opatrenia urobiť proti SIDS?
- Ako funguje spánok bábätiek?
- Návod na bezpčené spoločné spanie
- Čo znamená zelená stolica?
- 10 bodov pre kontakt koža na kožu po pôrode
- Ako má vyzerať strava dojčiacej matky?
- Dojčiť z jedného alebo striedať prsníky?
- Tandemové dojčenie - dojčenie staršieho a mladšieho dieťaťa
- Dojčenie počas tehotenstva
- Mám dávať dojčenému bábätku vodu?
- Ako pripravovať umelú výživu?
- Čo na dojčenie hovorí veda?
- Pozrite si videá o dojčení
- Funguje na lepší spánok bábätiek vyplakanie a spánkový tréning?
- Všetko, čo potrebujete vedieť o začiatkoch dojčenia
- Ako zastaviť tvorbu materského mlieka?
- Čo sa deje, keď sa používajú zavinovačky?
- Ako ovplyvňuje dojčenie zdravie matky?
- Koľko zložiek má materské mlieko?
- Spôsobuje dojčenie zubný kaz?
- Je možné zvýšiť tvorbu materského mlieka?
- Čo všetko sa počas dojčenie smie alebo nesmie?
Poradňa dojčenia
Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.
prejsť do poradneNájdite poradkyňu
Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.
vyhľadať poradkyňuKniha o dojčení
Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.
objednať knihu