Zlcnik

Sandra    13.03.2016, 23:39

Dobrý deň, moja dcérka má takmer 8 mesiacov, je dojčená na požiadanie a príkrmy sme zaviedli už koncom 5.mesiaca-aktuálne papá 2 príkrmy denne. Po pôrode mi zistili žlčníkové kamene... Žiaľ, záchvaty sa opakujú aj napriek žlčníkovej diéte. Chcem sa spýtať - nemôžem jej dodržiavaním nejako ochudobňovať dcérku o živiny? Môžem dojčiť aj počas záchvatov? (Neužívam počas nich žiadne lieky, iba bylinky) Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď...

Milá Sandra,

pre vaše dieťa je veľmi dôležité, že pokračujte v dojčení aj v tejto situácii a toto má pozitívny vplyv aj na vaše zdravie. Štúdie ukazujú, že aj podvyživeným matkám sa tvorí dostatok materského mlieka rovnakej kvality ako matkám, ktorých výživa je dostatočná. V tomto smere sa vôbec nemusíte obávať, že by vaše bábätko získavalo menej kvalitné mlieko.

Vaše záchvaty tiež nijako neovplyvňujú zloženie a tvorbu materského mlieka a môžete počas nich pokračovať v dojčení.

Okrem toho je dobré sa na vašu situáciu pozrieť aj z hľadiska možnosti vašej liečby a dojčenia, pretože v tejto situácii nemusíte čakať a trpieť. Máte právo na liečbu. Ak je to potrebné, môžete užiť potrebné lieky pre zmiernenie bolestí alebo inú liečbu počas záchvatov alebo medzi záchvatmi, ktorú by navrhoval váš lekár. A ak by bolo potrebné pre vyliečenie urobiť viac, dojčiaca matka môže absolvovať operáciu, aj v celkovej anestéze, a môže užívať potrebné lieky po operácii.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok