Seboroicka dermatitida

Lenka    14.04.2017, 09:58

Dobrý deň, 3 mesačný plne dojceny a velmi dobre prospievajuci syn má seboroicku dermatitidu V oblasti genitálii - V oblasti slabín podbruška A vnutornej strany stehien prevažne V oblasti ktorá prichádza do kontaktu S močom. Hygiena je zabezpečená V maximálnej miere, používame vyzehlene štvorce a prevažnu čast dňa je len prekrytý plienkou. Od kožnej lekárky sme dostali masť S obsahom kortikoidov, ktorá prvé tri dni zázračne zabrala. Od 4 teho dňa sa začala seborea vracať až do stavu ako bola pred začatím liečby. V priebehu synovej liečby som chytila virozu. (Syn je zdravy). Doktorka sa na kontrolnom vyšetrení vyjadrila že zhoršenie stavu nastalo cez materské mlieko V dôsledku toho že som ochorela . Tiez som čítala že seborea vzniká najmä deťom ktoré su výlučne kojene... Je to veľmi nepríjemný stav keďže sa seborea nachádza V časti ktorá je iritovana močom A tým pádom sa to stava pre syna bolestivé. Objavila som nové ložiská na zadocku a v zahyboch na nohách. Moja strava je už obmedzená na zemiaky, chlieb, maslo, mäso, ryzu, syry, jogurty, jablká, piškóty a cukor. Vylucila som vsetky mozne potenciálne alergény. Je možné že vznik seborey je zapríčinený výlučným dojčením? Nebolo by lepšie syna vyskusat krmit UM par dni vo sa koža nezlepší?

Milá Lenka,

odporúčanie, ktoré ste dostali, nedáva zmysel. Dojčenie nespôsobuje seboroickú dermatitídu. Príčiny seboroickej dermatitídy sú úplne iné a najčastejšie sa vyskytuje pri starých ľuďoch a malých deťoch. Umelé mlieko prináša viaceré, potenciálne závažné riziká, a pre vaše dieťa nie je liečbou ani riešením situácie. Nemá ako zlepšiť seboreu.

Neexistuje mechanizmus, ako by mohlo dojčenie zhoršovať stav dieťatka pri vašej chorobe či liečbe. Vaše bábätko prostredníctvom materského mlieka dostáva protilátky proti rôznym ochoreniam, s ktorými sa práve stretávate, vždy dostáva imunitné látky a faktory. Materské mlieko ho chráni. Zhoršenie seborey v súvislosti s vaším ochorením bola pravdepodobne časová zhoda. 

Seboroickú dermatitídu by nemali zhoršovať potraviny, ktoré konzumujete. Sama vidíte, že aj po tom, čo ste výrazne oklieštili svoj jedálniček, nedošlo k žiadnemu zlepšeniu, práve naopak.

Hľadajte pre svojho syna lekára, ktorý bude liečiť skutočnú príčinu seborey a nebude vás odrádzať od dojčenia, či navádzať na používanie umelého mlieka. Choré dieťa potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé.

Okrem toho skúste zvážiť bezplienkovú metódu, pri ktorej by bábätko vylučovalo mimo plienok a potenciálne by strávilo menej času v kontakte pokožky s močom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Seboroicka dermatitida