Bolestive dojcenie a tvorba mlieka

Renata    27.04.2017, 13:53

Ahojte mam 3 týždňovú dcérku, ktorú plne dojčím, náš problém začal poškodením bradavky zrejme nesprávnou technikou prisatia..tak som začala dojčiť s klobúčikom ale iba na poranenom prsníku...pred par dnami sa bolest zvyraznila az do rezavej či pálivej, a na poranenom prsníku sa mi objavil vyrazny erytém..začervenanie a citlivost..ktory som stiahla obkladmi s bielym vínom...na bolave bradavky mi lekarka predpisala krem fucicort a hypermangan..čo zabralo...a tak sme začali kojiť bez klobúčika..ale teraz sa mi zda ze po tomto prelieceni je mala nervozna pocas dojcenia a tazsie a dlho zaspava...chce sa dlho kojit...V podstate me vsetky symptomy ktore opisujete.Tiez ma problen sa sama vykakat, pouzivame rektalnu rurki...takze si myslim ze nemam dost mlieka a tak je nespokojna.Ako by som to mohla napravit??

Milá Renáta,

v tejto situácii vám odporúčame sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc.

Správne prisatie bude kľúčové pre to, aby sa bradavky prestali ďalej poškodzovať a ak bude potrebné ich doliečiť, aby bola liečba úspešná a bude kľúčové aj pre to, aby bábätko začalo získavať dostatok mlieka – s čím pravdepodobne súvisí nervozita pri dojčení.

Spoločne s poradkyňou prejdete používanie klobúčika. Ak je bábätko ochotné sa prisávať bez neho, prejdete spoločne, ako upraviť dojčenie tak, aby ste ho už znova nemuseli použiť. Klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak. Z dlhodobého hľadiska spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Nie sú vhodné ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách v situácii, kedy sa bábätko neprisáva. Obe situácie – aj bolestivé bradavky, aj bábätko, ktoré sa bez klobúčikov odmieta prisať - majú iné riešenia, ktoré z dlhodobého hľadiska pomáhajú udržať dojčenie. Po začatí používania klobúčikov, nie je jednoduché sa ich zbaviť, dieťa, ktorého mamička používa klobúčiky, môže prsník odmietať. V skutočnosti sa dieťa na klobúčiku totiž na prsník neprisáva. To má za následok aj ďalšiu skutočnosť: používanie klobúčika z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka, hoci sa to nemusí prejaviť v hneď. Častým prejavom používania klobúčikov je okrem znižovania tvorby mlieka aj nerovnomerné vyprázdňovanie prsníka, ktoré sa prejavilo u vás zablokovaním mliekovodu pred pár dňami.

Preto spoločne s poradkyňou bude kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí  sa bradavky nepoškodzujú.

Či bude teraz potrebné aj doliečiť bradavky účinnou liečbou:

 

http://ibconline.ca/wp-content/uploads/2017/03/Candida-Protocol.pdf

prejdete spoločne s poradkyňou osobne.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

3) Je pravdepodobné, že v terajšej situácii bude bábätko potrebovať získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, v takom prípade vám tiež pomôže, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

Spoločne s poradkyňou prejdete tiež správanie bábätka a používanie rektálnej rúrky. Rektálna rúrka v tejto situácii nie je dobrý nápad. Skôr je potrebné pozrieť sa na to, čo presne sa deje, ako sa bábätko správa, či jeho správanie skutočne súvisí s vyprázdňovaním (je to možno prekvapivé, ale možno je príčina úplne niekde inde).  V tomto vám pomôže poradkyňa pri dojčení osobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestive dojcenie a tvorba mlieka