Vplyv dojčenia na alergie dieťaťa

Julka    08.05.2017, 23:30

Dobrý deň. Dojčím dcérku už vyše 14 mesiacov. Doteraz bývala perfektne zdravá (vďaka dojčeniu zvláda hravo moje choroby), avšak nedávno sa jej objavil prvý ekzém a ja sa nemôžem vzdať jednej otázky v mojej hlave. Môže dojčenie vplývať aj negatívne na vznik alergií u dieťaťa? Ide mi o to, že ja mám množstvo alergií (a aj autoimunitné ochorenie). Nie je možné, že sa dieťa naučí odo mňa vytvárať protilátky aj na veci, na ktoré by protilátky vytvárať nemalo? Aj teraz sa jej tento prvý ekzém objavil vtedy, ako sa nejaký objavil mne, môže to mať nejaký súvis? Dojčenie obe milujeme a rada by som v ňom ešte pokračovala. Ale nie ak by jej to malo nejak uškodiť. Ďakujem za odpoveď.

Milá Julka,

autoimunitné ochorenia ani alergie sa neprenášajú cez materské mlieko. To, že sa dcérke objavil prvý ekzém nemá súvislosť s tým, že dojčíte, navyše dojčenie dokáže v takej situácii pomôcť dieťaťu prekonať svrbenie či nepríjemné pocity. Navyše dieťa sa stretáva s alergénmi v prostredí či v potrave a v materskom mlieku dostáva látky, ktoré zvyšujú toleranciu dieťaťa na ne. 

Okrem toho, dojčenie poskytuje dieťaťu vo veku vášho dieťaťa nesmierne veľa z hľadiska výživy, kalorického príjmu, vitamínov či minerálov, nehovoriac o imunitných látkach a faktoroch. Je známe, že dojčenie má pozitívny vplyv na imunitný systém dieťaťa a správne fungujúci imunitný systém je dôležitý aj pri ekzémoch a alergiách. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Vplyv dojčenia na alergie dieťaťa