Co znamena pre vyse 2rocne kojene dieta odlucenie na 4dni?

Bachrata    12.05.2017, 12:03

Dobry den, mam otazku ktoru som dnes konzultovala aj s firemnym lekarom, napisem Vam sem na zaver Co mi povedal. Mam 21mesacneho syna ktoreho stale kojim, chodi ale uz do jasliciek, ja pracujem a aj tak stale kojim. Velmi mi to takto vyhovuje a ma to minimalne pre mna obrovsky psychicky vyznam. Verim ze aj pre syna a chcem ho kojit do prirodzeneho odstavenia. Chodim uz do prace, na ktoru si nemozem stazovat, mam pocit ze som dosiahla harmonie v pracovnom aj osobnom zivote. Problem je, ze mam ist o pol roka na skolenie mimo nasho bydliska. Suhlasila som s tym, lebo manzel bol bez prace a ze teda ktovie ci si najde dovtedy a ze pojde s malym so mnou. Ale nasiel si pracu, comu sa tesime, ale nema narok na dovolenku. Nechcem odist, na 4 dni 3 noci. Pride mi to velmi dlho, mam obavy ako to syn zvladne a tiez ci sa potom ku kojeniu vrati. Hovorila som o tom s firemnym lekarom (zijem v zahranici tak moja firma dost dba na zdravotny a dusevny stav zamestnancov). Skoro som spadla zo stolicky ked na mna spustil ‘svoje’ lekarske stanovisko. Vraj kojenie po 2roku zivota dietatu vobec nic neprinasa, ze je nutne aby som s nim prerusila puto lebo sa nezacleni do spolocnosti, ze su aj ine alternativy..umele mlieko. Sama som vedecky pracovnik a toto ma velmi nemilo pobavilo. Tak som na neho spustila odborne studie, argumenty. V tom momente mi povedal pravdu, ze to co mi povedal ma nacviceny prejav ktory lekarov nuti hovorit pre tlac a media a verejnost dnesna spolocnost. Ze v dnesna spolocnost, nechce dovolit zenam kojit a uz vobec nie do prirodzeneho odstavenia. Ze to ak maleho odstavim sposobi v nom flustraciu, ze deti sa maju ucit sice celit flustracii lebo tak ci tak ju v zivote zaziju, ale je logicke ze deti sa snazime od flustracie co najdlhsie uchranit. Ze ak skoncim s kojenim, mala by som to nahradit niecim inym, inym druhom prijemnej chvilky alebo vztahu. Tu som argumentovala ze to chcem nahradit citanim kniziek pred spanim, ale na to je momentalne moj syn este maly, aby to natolko ocenil a ho to zaujalo. V tom suhlasil. Potom mi povedal, ze lekarsky podpori moje rozhodnutie kojit, a ze na skolenie nemusim ist, ze ho mozem odlozit o dalsi rok (kedy ked tak manzel uz bude mat volno a pojde so synom so mnou). Som celkom zmatena z tejto diskusie s lekarom, ktory najskor pol hodinu do mna hustil ako by som mala syna odstavit a potom sa obratil a hovoril inak. V tej prvej polhodine dokonca ma posielal k psychologovi aby mi pomohol pestat s kojenim, to sa ma velmi dotklo.

Dobrý deň,

mrzí nás, čo ste museli zažiť. Ďakujeme, že ste sa podelili s nami o túto skúsenosť. Stretávame sa s podobným tlakom na matky pomerne často. Pokračujte v dojčení. Dojčenie je omnoho viac než čítanie knižiek. Akýkoľvek čas, ktorý matka strávi s dieťaťom je pre dieťa tohto veku nesmierne dôležitý a pomáha budovať ich vzájomný vzťah. Ale rovnako ako čítanie knižiek nie je to isté, ako byť spolu vonku na prechádzke, ani dojčenie nie je možné nahradiť. Je možné pracovať na budovaní vzťahu inými nástrojmi vzťahovej výchovy – predovšetkým nosením, spoločným spaním a reagovaním na potreby dieťaťa, ale dojčenie nie je niečo, čo je možné nahradiť. Preto jeho predčasné ukončenie prináša riziká – pre zdravie dieťaťa, aj pre zdravie matky. Dojčenie poskytuje materské mlieko, ktoré je naďalej nesmierne cenným doplnkom stravy dieťaťa a poskytuje nielen výživovo cenné látky, ale aj stovky iných látok, ktoré dieťa nikde inde nezíska. Materské mlieko nie je možné nahradiť umelým mliekom. Nehovoriac o tom, že umelé mlieko 2-ročné dieťa nemá dostávať ani v prípade, že nie je vôbec dojčené.

Prečítajte si túto odpoveď z našej poradne aj s odkazmi, ktoré v nej nájdete:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=5742



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Co znamena pre vyse 2rocne kojene dieta odlucenie na 4dni?