Je bezpecne dojcit ak matka je chronickym nosicom HepatitidyB?

Ildiko    31.10.2012, 11:42

Dobry den, chcela by som sa popytat o Vas nazor ci mozem svoje dieta dojcit ked som prekonala Hepatitidu B a som chronickym nosicom virusu HBsAg. Ochrani babatko ockovanie alebo napriek ockovaniu sa moze nakazit materskym mliekom. Som sledovana na infekcnej klinike kde som sa aj rok a pol liecila interferonom a liecbu som prerusila kvoli planovanemu tehotenstvu. Pani doktorka mi nevedela dat jasnu odpoved a potom radsej kojenie zamietla pre istotu. Za kazdu Vasu radu Vam vopred dakujem. S pozdravom , Ildiko V.

Milá Ildikó,

samozrejme, že môžete svoje bábätko dojčiť bezprostredne po pôrode, aj keď ste chronickým nosičom vírusu HBsAg. A navyše v takejto situácii sa bábätku podá imunoglobulín proti hepatitíde B a tiež bude proti hepatítide B zaočkované do 12 hodín po pôrode, čím bude proti hepatitíde chránené. Táto kombinácia postupov ho ochráni, ale aj bez toho by dojčené bábätko nemalo vyššiu pravdepodobnosť nákazy hepatitídou B ako nedojčené.

Záverom, áno, dojčite svoje bábätko, aj v situácii, keď ste nosičom HBsAg.

Mimochodom, aj pri liečbe interferónom je možné ďalej pokračovať v dojčení, pretože tento liek má príliš veľkú molekulu na to, aby sa dostala do materského mlieka.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je bezpecne dojcit ak matka je chronickym nosicom HepatitidyB?