Dojčenie každú hodinu

Jana65    27.06.2018, 12:58

Môj 4mesačný syn, je od narodenia výlučne dojčený. Dvakrát počas tohto obdobia som mala menej mlieka, čo sa prejavovalo tak, že malý sa asi po 2-3 minútach intenzívneho satia strhával z prsnika, znovu ho hľadal a štípal ma. Nepomáhalo ani stláčanie prsníka pri dojčení. Následne som si chcela doodsávať zvyšok mlieka, aby som videla, koľko ho vlastne je. Po 20minútach elektr.odsávačkou som odsala 10ml. Po tomto zistení som zvýšila príjem vody, polievok a po každom dojčení som si ešte odsávala mlieko a do 24-48hodín sa mlieko opätovne dostavilo. Počas posledného asi mesiaca, čo boli také horúčavy, som malého prikladala častejšie, približne každú hodinu, kedže mlieko má aj na uhasenie smädu. Zo začiatku sa dojčil normálne, tých 10-12minút každé 2-3 hodiny a to dojčenie pomimo "na pitie" pil 3-4minútky. Ale teraz už vyžaduje dojčenie každú hodinu a saje max 5 minút. Mlieka mám dosť a on jednoducho prestane piť, odpojí sa, usmeje sa a už sa chce hrať. Existuje nejaký spôsob, ako ho opäť naučiť piť dlhšie a tým pádom predĺžiť intervaly medzi dojčeniami? Dojčím vždy len z jedného prsníka a prsníky striedam po 2-3 hodinách. Teda sa dojčí tak 3x z jedného prsníka, kym mu ponúknem druhý. Syn spí so mnou v posteli od narodenia a v noci ho dojčím tiež. Keď začne byť nespokojný a mrnčať, tak ho prikladám, ešte nezobudeného. Vtedy pije 10-12 minút a spime ďalej. Som rada, že mám aj mlieko, aj malý je spokojný, len som rozčarovaná z toho, že všade sa píše pri novorodencoch že počkajte, o pár mesiacov to bude ľahšie, a blablabla. Som milujúca matka a je to vytúžené dieťa, ale potrebujem sa ísť niekedy dobiť energiou a takto aj keď ho strážia babky, môžem sa akurát tak prechádzať okolo bloku, kedže pije každú hodinu. Nemáte pre mňa nejakú radu? Niečo iné ako odsávanie si do zásoby, pre prípad, keď nebudem doma. Ďakujem za radu.

Milá Jana65,

z vašej otázky sa zdá, že vaše bábätko získava dostatok mlieka pri dojčení, je pri dojčení spokojné a celkovo priberá a prospieva. Zdá sa teda, že z hľadiska dojčenia je všetko v poriadku, pre prípad, že by ste si chceli overiť, či to tak naozaj je, pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

a skontaktujte sa s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Jedna z vecí je, že ak dojčíte opakovane len z jedného prsníka niekoľko hodín, toto má potenciál postupne znížiť tvorbu mlieka. Odporúčame vám začať pri dojčeniach prsníky striedať a nevytvárať pravidlo, že 3 hodiny dojčíte len z jedného prsníka.

Ak ale urobíme predpoklad, že situácia je taká, ako sa javí z vášho opisu, že bábätko získava dostatok mlieka a je pri dojčení spokojné, potom Vám v tejto situácii môže veľmi pomôcť navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

pretože by vám pravdepodobne pomohlo mať možnosť porozprávať sa s inými matkami dojčených detí v tomto veku a starších detí, ktorých matky si už týmto obdobím prešli, získať od nich skúsenosti, tipy a najmä podporu a povzbudenie. Pretože dojčenie a pravidlá nejdú dohromady. Bábätká v tomto veku sa môžu dojčiť dlhšie ale aj kratšie, niekoľkokrát za hodinu, všetko toto môže byť normálne. A vôbec nemusí platiť, že sa budú dojčiť menej, než keď boli novorodenci. Často sa napríklad 2-ročné deti dojčia častejšie, než novorodenci. O dojčení vám budú radiť a rozprávať prevažne ľudia z vášho okolia, ktorí nemajú vlastné skúsenosti s dojčením svojich detí alebo ak majú, tak dojčili pár týždňov. Z hľadiska dojčenia totiž neplatí, že postupne sa dieťatko dojčí menej často. Nie je to možné. Dojčenie totiž nie je len príjem mlieka. Dieťatko na prsníku získava uspokojenie celého radu potrieb, ktoré nie je možné časovo naplánovať a nastaviť do nejakej schémy. Môže sa chcieť dojčiť preto, lebo mu je zima alebo naopak teplo, môže sa dojčiť preto, že potrebuje zaspať, udržať sa v spánku, bábätká sa dojčia preto, lebo potrebujú kontakt s matkou, uistenie, pocit bezpečia, upokojenie – nielen psychické, dojčenie reguluje dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie bolesti a hladinu stresového hormónu. A okrem toho sa samozrejme deti dojčia aj preto, že sú hladné a smädné. Tieto potreby sa nedajú nastaviť podľa nejakej schémy. Práve preto vám odporúčame návštevu podpornej skupiny dojčiacich matiek. Pretože na vašu situáciu sa dá pozrieť inou optikou a tento pohľad vám paradoxne práve vďaka dojčeniu má potenciál priniesť možnosť mať čas venovať sa domácnosti a iným potrebám, ale aj sebe, mať viac oddychu a možností tráviť čas v spoločnosti iných ľudí. Prezrite si aj tieto dve elektronické fotoknižky s názvom Aj s deťmi sa to dá od Veroniky Mihalskej, ktorá ukazuje život mamičky s dvomi maličkými deťmi, ktoré sú obe dojčené a nosené:
Aj s deťmi sa to dá
Aj s deťmi sa to dá 2

Vaše bábätko bude maličké len pár týždňov. Už o pár mesiacov bude život s ním úplne iný. Bude s radosťou akceptovať spoločnosť babičky alebo vášho manžela a získate viac času osamote. Aj teraz sa však dá urobiť veľa pre váš psychický oddych. Mamičky spolu s poradkyňou pri dojčení na podpornej skupine vás podporia a povzbudia v riešeniach, ktoré budú šité na mieru vašim konkrétnym možnostiam a ktoré vám skutočne pomôžu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie každú hodinu