Nechcem dávať cumlík

Kristína    18.07.2018, 10:58

Dobry den. Mame 3,5mesacnu dcerku, ktora je od narodena dojcena na poziadanie. Uz v tomto veku sa u nej zacinaju prejavovat nervozne chvilky, ktore vyplyvaju pravdepodobne z pripravy dasienok na prve zubky. Zacali sme jej davat plastove hryzatka, sama si ich vsak nevie este moc dobre udrzat. Ked sa da, dam jej prsnik, nech sa trochu ukludni. Viac ludi mi radi, aby aom jej zacala davat cumlik, s cim vsak nie som stotoznena. Chcela by som vediet, ci by cumlik dokazal pomoct pri takychto nervoznych a mrzutych chvilkach, tak isto ci dokaze podporit dlhsi a pokojnejsi spanok dietatka, nakolko nasa mala v kociariku a v postielke nevydrzi spat viac ako hodinu, kdez to v nosici ovela viac. Spinka cez den cca 4x po hodinke, je to prosim Vas v jej veku v poriadku? Uistujem sa ze ano, kedze noc prespi s nami v posteli celu, kojime mozno 3x za noc a rano spolu vstavame. Taktiez ked sa v kociariku zobudi, vacsinou chce ist hned von, na ruky, cumlik by vraj mozno v tomto dokazal pomoct, aby sme mohli ist aj na dlhsie prechadzky. Da sa zvladnut obdobie zubkov len a hryzatkami, pripadne co odporucate? Dakujem za kazdu radu.

Milá Kristína,

okolie, ktoré nemá skúsenosti s dlhodobo dojčenými deťmi vám bude odporúčať rôzne opatrenia, ktoré majú potenciál dojčenie výrazne ohroziť. Práve preto, že si okolie nikdy v praxi nemalo možnosť uvedomiť, ako veľmi tieto opatrenia dojčenie ohrozujú. Väčšina ľudí vo vašom okolí má skúsenosti s veľmi krátkou dobou dojčenia alebo so žiadnym dojčením. Opatrenia, ktoré vám budú navrhovať, preto vychádzajú zo starostlivosti o nedojčené bábätká. A akokoľvek to majú ľudia tendenciu zľahčovať, nedojčené deti sú iné než dojčené. Deti však boli počas celej evolučnej histórie ľudstva dojčené. To znamená, že to, ako sa správajú dojčené deti, je fyziologická norma, to je to, ako sa deti majú správať.

Pre dojčené deti je napríklad veľmi typické, že v tomto veku spia viackrát v krátkych časových úsekoch. Typické sú pol hodinové spánky niekoľkokrát denne. Ľudia si často želajú, aby bábätká spali dlhšiu dobu, ale najmä preto, že starostlivosť o spiace dieťa je jednoduchá. Nie preto, že pre to bábätko by bol dlhší spánok dobrý. A skutočne to tak nie je, bábätká v tomto veku potrebujú veľa ľahkého spánku, čo vylučuje dlhodobé spánky počas dňa, ale aj noci, bábätká v tomto veku sa typicky budia v noci. Toto je to, čo ich chráni pred syndrómom náhleho úmrtia a pomáha správnemu rozvoju mozgu. Preto akékoľvek nástroje, ktoré by umelo ich spánok predlžovali, nie sú v konečnom dôsledku dobré z pohľadu ich správneho vývoja. Hoci môže byť pohodlné kočíkovať bábätko, ktoré spí 4 hodiny v kočíku, pre bábätko to zdravé nie je. A takéto opatrenie treba zvážiť aj z hľadiska dojčenia. Pretože dojčenie sa vyvíjalo v kontexte častého kontaktu bábätka s matkou a umelo vytvorená niekoľkohodinová prestávka medzi dojčeniami v tomto veku znižuje tvorbu mlieka. Ak vaše bábätko spáva dlhú dobu v nosiči, je možné, že sa takto tiež umelo preskočia nejaké dojčenia. Preto vám odporúčame pri precitnutiach bábätka v nosiči, mu ponúknuť prsník, aby sa mohlo znova uspať na prsníku a nevynechali ste tieto dojčenia.

Neodporúčame vám v starostlivosti o bábätko používať cumlík. Prečítajte si podrobný článok o cumlíkoch a ich vplyve na dojčenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Len veľmi malá časť bábätiek sa bude dojčiť dlhšiu dobu aj napriek používaniu cumlíka. Do prirodzeného odstavenia sa pri používaní cumlíka nebude dojčiť takmer žiadne dieťa. Pre drvivú väčšinu bábätiek znamená používanie cumlíka (aj občasné) predčasné odstavenie so všetkými rizikami pre ich zdravie, aj pre zdravie matiek. Riešením nespokojnosti a nervozity bábätka nie je cumlík. Ak dokážete bábätko utíšiť dojčením, fyzickým kontaktom – nosením, hojdaním, chôdzou na rukách, utišujte ho takto. Bábätká potrebujú časté dojčenie a častý fyzický kontakt, aby sa správne vyvíjali. Existujú spôsoby, ako im toto ponúknuť a pritom mať voľné ruky pre svoje povinnosti alebo záľuby, pozrite si fotky toho, ako to urobiť. Správne používanie detského nosiča alebo šatky môže výrazne pomôcť mamičke, aby sa necítila obmedzovaná prirodzenou potrebou dieťaťa byť na prsníku. Do šatky sa dieťa môže uviazať v polohe na dojčenie tak, aby mamička mala obe ruky voľné a dieťa nebolo treba pridržiavať. To matke umožňuje, aby počas dojčenia mohla vykonávať aktivity, ktoré ju bavia alebo ktoré potrebuje vykonať. Dieťa môže v nosiči spať, dojčiť sa, či z neho vnímať okolie a nosenie spolu s dojčením tak dokáže matke zjednodušiť život. Nosenie je dokonca pre vaše dieťa dôležité, pretože prispieva k jeho rozvoju, je to potreba, s ktorou sa rodí a ktorá prirodzene odznie, keď sa naplní, keď je dieťa dostatočne nosené. Nemusíte sa teda obávať, že by bolo rozmaznané alebo že by si na nosenie zvyklo, pretože každé dieťa bude prirodzene chcieť chodiť a samo skúmať svet. Ak si vyberiete správny nosič a naučíte sa ho dobre používať, hmotnosť dieťaťa sa rozloží lepšie, než keď ho držíte na rukách. Správne nosenie nie je teda pre chrbticu problém. Pozrite si napr. túto fotoknihu, ktorá ukazuje, ako sa dá zvládnuť časté dojčenie a starostlivosť o dve deti:

Aj s deťmi sa to dá
Aj s deťmi sa to dá 2



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nechcem dávať cumlík