Hlen ve stolici

Renata    23.07.2018, 10:25

Dobrý den, mám čerstvě 4 měsíční holčičku. Poslední týden má hlen ve stolici (jenom hlen), stolici má v průměru 3x denně. Předtím než se vykaka začne tak půl hodinu propinat nožičky, plakat, poté se vykaka a je zase chvilku klid. Není to vždy jen před vyprázdněním. Tyhle stavy propinani nožiček atd.ma během celého dne (není to jen závislé na tom vykakani). Stolice má sv.hnedou barvu, kysele zapáchá, a po celý den ji hodně "škrundá" v bříšku, když ji chovám, úplně cítím jak ji to tam "bublá" obzvlášť na levé straně. Dcera je výlučně kojena, snažím se kojit často, nabízet oba prsy, začínat vždy tím, kterým jsem kojila předtím naposledy. Nadymaveny nejím, a už 3.den jsem vynechala vše, co by v sobě mohlo mít jen stopy mléka (zatím bez efektu). Por.vaha 3130, ve 3.mesicich 5720 a teď ve 4.mesicic 6190. Podle paní doktorky je to v pořádku. Výtěr negativní. Děkuji za odpověď

Milá Renáto,

hlien v stolici výlučne dojčeného dieťaťa, ktoré dobre priberá a nemá iný problém, môžu byť normálne a nie je to niečo, čo treba riešiť a hlieny si netreba všímať. Hlieny samy o sebe nič neznamenajú. Kľúčová otázka teda je, či bábätko na prsníku získava dostatok mlieka. Ak sa v posledných dňoch zmenil vzhľad stolice a pridala sa aj nespokojnosť bábätka, je určite kľúčové pozrieť sa na to, či je dojčenie dostatočne výdatné a ako sa bábätko pri dojčení správa.

Odporúčame vám preto stretnúť sa osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. S ohľadom na to, čo uvidíte, vyhodnotíte aj hmotnostné prírastky bábätka. Ak uvidíte, že bábätko dostatočne výdatne pije a pri dojčení je spokojné, priberá a prospieva a podľa pediatričky je dieťatko v poriadku, potom hlieny v stolici nemusíte riešiť. Ak by ste zistili, že bábätko nezískava pri dojčení dosť mlieka a správa sa podobne ako bábätká v popisoch matiek v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

potom je možné, že hlieny v stolici sú prejavom zníženia príjmu mlieka a spoločne s poradkyňou by ste pracovali na jednotlivých krokoch, ktoré článok popisuje, aby sa zvýšil príjem materského mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Hlen ve stolici