Dojcenie & praca (9.mesacne dieta)

zaneta    31.07.2018, 15:44

Dobry den, mam 9,5 mesacnu dceru, ktora je plne dojcena na poziadanie + dokrmovana. Aktualne papa mliecko 2xrano (7.00 a 10.00) a potom az o 17.00 a este raz pred spanim o 20.00. Budi sa v noci 2-3 krat. nastupujem do prace a dcerka ide do daycare (byvame v zahranici). Chcela by som upravit kojenie tak, aby som nemusela odsavat - cize rano a vecer a kludne aj v noci (vobec mi nevadi k nej vstavat). Moja otazka je, ze ak ju takto cez den odstavim, mam jej to vynahradzat inym mlieckom? - napriklad UM alebo kozim mliekom, ci jej pocas dna postacia iba prikrmy a od smadu voda? Dokedy vlastne dieta potrebuje k beznej strave mliecko (ci uz materske alebo UM)? Existuju nejake odporucane mnozstva mlieka, ktore by deti mali v jednotlivom veku minimalne vypit?

Milá Žaneta,

ideálna by bola situácia, kedy by bábätko v tomto veku mohlo byť dojčené podľa svojich potrieb. Ak to možné nie je, pretože sa napríklad musíte vrátiť do práce, potom je pre vás dôležité vedieť, že žiadne mlieko by bábätko nemalo dostávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. Hoci marketing umelej výživy hovorí, koľko ml mlieka má dieťa po 6 mesiaci dostávať, bábätko po 6 mesiaci nepotrebuje umelé mlieko ani keby nebolo vôbec dojčené. WHO jasne varuje pred podávaním mlieka v množstvách, ktoré by nahrádzali materské mlieko po 6 mesiaci a považuje to za zbytočnú a škodlivú praktiku:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

Iné mlieko môže dostávať ako súčasť stravy, ak je mlieko súčasťou vášho rodinného stravovania. V čase, kedy budete môcť byť s dieťatkom, sa sústreďte na dojčenie, nemusíte v tomto čase bábätko nijako kŕmiť príkrmami, len ho dojčite, aby malo šancu získať dojčenie čo najviac v tomto čase. Dojčenie vám bude pomáhať tráviť menej času varením pre bábätko a budete si môcť spolu oddýchnuť a poleňošiť po vašom návrate z práce pri dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojcenie & praca (9.mesacne dieta)