Stačí mlieko 9mesačnej?

Zuzana    31.07.2018, 11:06

Dobrý deň, mám 9 mesačnú dcérku, ktorú stále dojčím, no momemtálne som v 8 týždni tehotenstva, v dôsledku čoho tvorba mlieka zrejme poklesla. Niekedy napr. zrána dcérke moje mlieko natoľko stačilo že prvý ovocný príkrm dostávala až cca 3-4 po zobudení, teraz mám pocit že sa ani nezasýti.. ona rada a dosť veľa papá, príkrmy, ovocie, zeleninka všetko jej veľmi chutí, len sa bojím či jej tak málo mliečka bude stačiť a netreba ho niečím nahradiť? Umelým asi nie alebo zaviesť skôr jogurty? Dojčiť plánujem naďalej. Vďaka za Vašu odpoveď

Milá Zuzana,

je dôležité, že ste dcérke začali podávať veľa príkrmov a tekutín, pretože v tehotenstve tvorba mlieka významne klesá a hoci je naďalej dôležité bábätko dojčiť, a bábätko naďalej získava materské mlieko, hoci nie v takom množstve, ako keby ste neboli tehotná, je dôležité pamätať na to, že bábätko potrebuje dopĺňať výživu z iných zdrojov, pretože bábätko teraz nezíska toľko materského mlieka, koľko by mohlo získať, ak by ste neboli tehotná. Výživovo je pre bábätko dôležité kŕmiť ho čerstvou, pestrou, kalorickou stravou. Umelé mlieko dieťa v tomto veku nepotrebuje, ani ak by už vôbec nebolo dojčené a WHO varuje pred jeho používaním pri nedojčených deťoch po 6 mesiaci, ak sú ochotné jesť pestrú a čerstvú stravu. Či zavádzať dcérke do stravy jogurty alebo iné mlieko, je otázka vašich stravovacích návykov ako rodiny. Žiadne mlieko by dieťa v tomto veku nemalo dostávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo materské mlieko. To, čo robíte teraz, že dávate dcérke rôzne príkrmy, je bezpečnejšie, než nahradiť materské mlieko iným zdrojom mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stačí mlieko 9mesačnej?