Nastrihnutie uzdičky 10. mesačného bábätka

Martina    02.08.2018, 23:10

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či má význam nastrihnutie podjazykovej uzdičky u 10. mesačného bábätka? Svoju dcérku kojím na požiadanie, prikrmujem tuhou stravou. Problém s tvorbou mlieka mám dlhodobo, ale užívam Senovku grécku a Benedikt lekársky. Prisatie nemáme ukážkové, no dcérke začali rásť zúbky a tým, že nevie otvoriť ústa dostatočne, pri kojení hryzie, vrchné rezáky sa mi zarezávaju do bradavky, preto rozmýšľam nad tým či by dcérke nepomohlo nastrihnutie uzdičky. Mám 7 mesiacov vazospazmus a momentálne veľmi červenú a suchú kožu na dvorcoch, ktoré premastujem olivovým olejom a kožný lekár mi odporučil masť hilauset, nakoľko mykózu pri vyšetrení vylúčil, vraj je len koža na dvorcoch opotrebovaná. Žiaľ, odporúčaná masť mi nepomáha. Veľmi by som svoju dcérku chcela kojiť aj naďalej, ale bolesť, ktorú pociťujem, mi nedá spávať a rozmýšľam aj nad možnosťou kojenie ukočniť, aj keď veľmi nerada. Snažila som sa počas celej doby kojenia o správne prisatie, ale nepodarilo sa mi dcérke otvoriť pusinku viac. Fľašu sme používali krátko, v 2. mesiaci, potom som dcérku dokrmovala cievkou na prsníku až do 5. mesiaca. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Martina

odporúčame vám v tejto situácii sa stretnúť s poradkyňou pri dojčení z nášho zoznamu poradkýň:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože celá situácia je pomerne komplexná, ale hlavne riešiteľná pri správnych postupoch. Je možné vyliečiť bradavky - nie sú opotrebované, takéto príznaky znamenajú, že sú poškodzované a že potrebné odstrániť príčinu. Nie je to otázka hryzenia zúbkami. Väčšie bábätka majú zúbky, ale bežne dojčiace ženy nebolia bradavky. Ak ich bolia, je potrebné odstrániť príčinu a aj zúbky prestanú vadiť.

Čo potrebujete urobiť? Potrebujete, aby laktačná poradkyňa videla dojčenie a jeho výdatnosť a aby ste sa spoločne mohli poradiť o ďalšom postupe. Prvoradé je zistenie a odstránenie príčiny a efektívna liečba bradaviek. Toto celé môže súvisieť s prisatím ako takých, to sa môže odvíjať aj od tvorby mlieka, aj od toho, ako vyzerá nočné dojčenie (napríklad z hľadiska vzájomnej polohy pri dojčení poležiačky). Je možné, že by vám pomohli stratégie na zvýšenie tvorby mlieka, ktoré by sekundárne pomohli prisatiu a tým aj stavu bradaviek - tie si každopádne vyžadujú liečbu, a prostriedok, ktorý ste dostali, toto zjavne nepokryl. Okrem toho je potrebné odstrániť príčiny, pre ktoré sa mohla tvorba mlieka znížiť.

Ohľadne uzdičky pod jazykom bábätka - toto by ste taktiež zhodnotili spoločne s laktačnou poradkyňou, pretože toto nie je možné urobiť cez internet. A je možné, že toto môže byť jeden z faktorov, ktorý hrá v celej situáciu určitú rolu, a že riešenie uzdičky by mohlo pomôcť s tým, čo ste opísali. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nastrihnutie uzdičky 10. mesačného bábätka