Odmieta ma

Katarina    06.08.2018, 07:49

Dobrý den, dnes rano som ešte moju malu 10,5mesacnu dcerku kojila. Odvtedy ma uplne odmita.Je mi to veľmi ľúto, lebo kojenie pre mna velmi veľa znamenalo. Je pravda ze do 9mesiaca nepouzivals cumlik a teraz si to ako keby vynahradzala, ale ked prišiel cas dojčenia cumlik aicky vyplula a normálne sa prisala. Taktiež ma v poslednej dobe začala hryzt, tak som zdvyhla hlas, ale pokracovala ďalej. Teraz si len nad nu lahnem a spustí plac. VIETE MI NEJAKO PROSÍM POMOCT. ĎAKUJEM

Milá Katarína,

v tejto situácii existujú kroky, ktoré možno urobiť, aby sa dieťatko vrátilo k dojčeniu. Odporúčame vám byť v kontakte, ideálne osobnom, s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste našli podporu a povzbudenie v tejto situácii. Poradkyňa s vami prejde aj praktické odporúčania, ako situáciu riešiť. Základom týchto odporúčaní bude zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom, aby malo možnosť sa prisať. Okrem toho bude kľúčovým krokom snaha o odstránenie cumlíka. Cumlík dokáže spôsobiť problémy aj v neskoršom čase po pôrode a často sa k cumlíku pridávajú aj iné faktory, ktoré dovtedy znižovali tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Spoločne s poradkyňou prejdete to, v akých situáciách teraz cumlík používate a ktoré by sa dali najjednoduchšie pokúsiť riešiť iným spôsobom. Postupne by ste mali prestať používať cumlík úplne. Pomôcť by vám mali tieto kroky pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s dieťatkom:

  • Buďte stále s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, babyvak...).
  • Spite s ním v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napr. v nosiči), nie s cumlíkom, alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Pozitívne s ním komunikujte: rozprávajte sa s ním, spievajte mu, usmievajte sa, udržujte pritom očný kontakt.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napr. sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, skákaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.


Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok