Bolestivé dojčenie

Martina    20.08.2018, 12:52

Dobrý den, mám ročnú dcérku, ktorá je dojčená na požiadanie. Pred pár týždnami som prekonala zápal prsníka so začervenaním prsníka, bolestivým dojčením, teplotou. Zápal ustúpil aj bez ATB. Bolesť pri dojčení však pretrvávala. Všimla som si ragádu na dvorci prsníka, ktorá sa časom zhojila. Prsník však pri dojčení stále bolí, bolesť je dosť výrazná, ostrá, obmedzuje dojčenie na postihnutej strane. Uz nie je viditelná žiadna ragáda, bradavka je citlivá aj na dotyk. Dojčenie z druhej strany je bezproblémové. Co by ste mi poradili, ako odstrániť bolest, pripadne moze ist o pretrvavajucu infekciu a je potrebná liečba?

Milá Martina,

takáto situácia je často prejavom poškodenia bradaviek. Je možné túto situáciu riešiť, obráťte sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa s vami preberie celú situáciu, spoločne vyhodnotíte výdatnosť dojčenia:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

pretože zápal prsníka a následné poškodenie bradaviek, sa často vyskytujú, ak sa zníži tvorba mlieka. Poradkyňa navrhne účinné spôsoby, ako liečiť bradavky:

http://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/kandidoza/

O konkrétnom dávkovaní a používaní týchto prípravkov sa raďte vždy s poradkyňou osobne, aby ste dosiahli najlepší účinok a používali ich čo najefektívnejšie.

Prečítajte si aj tento článok:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/hryzenie/

Okrem toho, ak potrebujte pomôcť pri tom, aby ste sa vôbec odvážili dieťatko prisať, môžete si po celý dať nejaký liek od bolesti - ibuprofen či nejaký podobný liek, presne podľa dávkovania pre dospelých. Toto síce bolesť nevyliečiť, ale pomôže vám, aby sa dojčenie stalo znesiteľným, a dá vám to čas, aby ste mohli podniknúť ďalšie potrebné kroky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestivé dojčenie