Odsatie mliečka

Soňa    20.08.2018, 12:23

Dobrý deň. Čaká ma operácia. Mam 3 mesačnú dcérku, ktorá je plne dojcena. Na približne 2 dni, si potrebujem odsat mliecko aby jej tatino mohol davat materské mlieko a nie umelé. Mám nádoby od Avent, majú 200ml, dajú sa zamraziť. Chcela by som sa opýtať, možem do jednej nádoby počas celého dňa mliecko odsávať? Nevadí, ze po odsati dám mliecko do chladničky a potom doňho odsajem ďalšie brehom jedneho dňa? A potom večer by som ho chcela dat do mraziaku. Ide mi hlavne o to, ze ci nevadí, ze budem do studeného mliečka z chladničky, odsávať teple z prsníka. Ďakujem vam za rady.

Milá Soňa,

svoje odsaté materské mlieko môžete dať do mrazničky po prvom odsatí a postupne počas dňa prilievať do nádoby z mrazničky a vrátiť späť do mrazničky. Čerstvé mlieko sa tak veľmi rýchlo zamrazí. Ak by ste skutočne s dcérkou nemohli dva dni byť, je veľmi dôležité z hľadiska dojčenia, aby osoba, ktorá sa o ňu bude starať, nepodávala mlieko dcérke fľašou, omnoho vhodnejší spôsob je podanie pohárikom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

a aby pri starostlivosti o ňu nepoužíval cumlík. Z vašej strany bude dôležité udržiavať mlieko odstriekavaním, toto mlieko môžete potom posielať dcérke, prečítajte si tento článok, ako ho možno skladovať:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/uskladnovanie-mlieka/

Okrem toho je pre vás dôležité vedieť, že môžu existovať aj iné spôsoby riešenia tejto situácie, ktoré nemusia zahŕňať odlúčenie od dcérky:

1) Preskúmajte možnosť toho, či nie je vaše ochorenie možné liečiť v rámci jednodňovej chirurgie. Hľadajte rozličné nemocnice, ambulancie podľa vášho konkrétneho prípadu.

2) Nehovoriac o tom, že ak je hospitalizácia skutočne nutná, žiadajte, aby ste boli hospitalizovaná aj s dieťaťom aj so sprievodcom k nemu. Ako dojčiaca matka máte na to nárok. Nevzdávajte sa tohto nároku pri prvom odmietnutí. Možno vám to v niektorej nemocnici umožnia, aj keď vám to v inej zamietnu.

3) Aj keby ste neboli s dieťatkom hospitalizovaná, žiadajte, aby vám ho mohli nosiť na dojčenie celý deň. Na toto máte nárok, nevzdávajte sa ho. Preskúmajte možnosti, či by nebolo napr. možné, aby ak musíte na operáciu ísť do iného mesta, nebolo možné, aby na ten týždeň nebolo vaše bábätko ubytované spolu s opatrujúcou osobou v meste, kde je nemocnica.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odsatie mliečka