Nocne dojcenie

Jana    07.09.2018, 12:49

Dobry den, prosim Vas o Radu. Moju dcerku len dojcim za tri dni mame 2 mesiace a prosperuje dobre vazime cez 5,5 kg. Dojcim na poziadanie cez den je to kazdych 1-3 hod. Podla toho ci zaspi moc sa jej spat nechce a v noci je to spachtos to je nas problem. Prespi mi aj 4 hod. obcas 5 hod. vkuse a ja mam potom naliate velmi prsia. Hlavne lave uz az striekalo. Prave je mensie. Nezvykne tak stvrdnut ako lave. Snazim sa k nemu casto prikladat aby sa mi aj v nom lepsie rozbehla laktacia. Dcerka je jedak dobry pije vela krmim vzdy z oboch prsnikov. Len v noci je toho privela po dlhsom spani tak to riesim tak ze krmim jeden prsnik idem prebalit aby sa trosku prebrala a potom druhy prsnik aby odpila z oboch. Ostane ale este vzdy dost mliecka. Len mam obavy ci mi to nemoze nejak znizit produkciu mlieka. Cez den aby nam nechybalo uz to takto trva asi tyzden. Asi len jeden den z toho sa budila kazde 2 hod. ked cez den Pila menej lebo viac pospala. Po traumatickom porode kedy som pre stress a vycerpanost prisla o mlieko a potom tyzden bojovali by som tu situaciu uz nechcela zazit... Este doplnim to spanie 4-5 hod je len raz pocas noci potom je to tak 3 hod a potom sme uz na 2 hod a kratsich intetvaloch. Dakujem za radu

Milá Jana,

to, že vaša dcérka prespí dlhší úsek v noci bez budenia, môže byť v poriadku a dieťa by sa nemalo násilne budiť. Niektoré bábätká vo veku vašej dcérky spia celú noc, hoci to väčšinou nie je pravidlo. 

Sú niektoré faktory, ktoré ovplyvňujú to, či sa bábätko v noci budí, okrem iného to môže byť:

1) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože majú na spanie cumlík, prípadne si cmúľajú palec. Satie na cumlíku (palci) ich upokojí a znovu uspí, a preto sa dojčenie v noci neuskutoční.

2) Niektoré bábätká sa v noci nezobudia, pretože ich spánok nie je regulovaný kontakom s matkou. Preto pomáha, ak matka a bábätko spia spolu s jednej posteli (za predpokladu dodržania podmienok pre bezpečné spoločné spanie).

Ak by ste vedeli oplyvniť niektoré z týchto faktorov, je možné, že dcérka by sa v noci zobudila sama od seba a nadojčila by sa, takže jej zobudenie by bolo prirodzené, a nie násilné. Zobudeniu v noci na dojčenie môže pomôcť intenzívny kontakt koža na kožu počas dňa ako aj počas spania; spoločné spanie v posteli s vami a tiež nepoužívanie cumlíka. Tvorba prolaktínu (hormónu zodpovedného za tvorbu mlieka) je v noci vysoká a môže niekedy pomôcť pri tvorbe mlieka. Neodporúčame vám obmedzovať dojčenie v noci na jeden prsník. Ak by dcérka mala záujem, nechajte ju prisať sa aj k druhému prsníku. Dojčené bábätko sa nemôže prejesť a je možné, že bábätko pri dlhšej pauze v noci potrebuje vypiť viac mlieka, než si predstavujete. Pre zlepšenie situácie môžete tiež cez deň nosiť dcérku v nejakom nosiči či šatke, pretože nosenie tiež pomáha dojčeniu.

Potom je ďalšia otázka, čo urobiť, aby dcérka vypila dostatok mlieka cez deň (bez ohľadu na to, či sa v noci zobudí alebo nie). Ak by ste chceli, bolo by užitočné posúdiť dojčenie počas dňa. V tom vám môže pomôcť poradkyňa pri dojčení, ktorú si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa vám môže vám pomôcť, zlepšiť polohu a prisatie dcérky tak, aby získavala čo najväčšie množstvo mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Odporúčame vám stretnutie s poradkyňou pri dojčení, ale ak by ste mali ďalšie otázky, budeme radi, keď nám napíšete.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne dojcenie