Alergia a dojcenie

Katarina    17.09.2018, 18:57

Dobrý deň, môj chlapček ma 8m a je plne dojceny. Prikrmy papa zatiaľ len máličko. V poslednej dobe sa mi výrazne zhoršila alergia. Z minulosti mi vyšla alergia na roztoce a plesne a teraz mi Dr odmieta urobiť testy kým dojčim. Dnes ráno sa mi stav veľmi výrazne pohorsil, akoby mi stiahlo priedusnicu a nemohla som poriadne dýchať. Tieto problémy mávam už celé leto, najhoršie je to cez noc a dnes ráno to bolo úplne najhoršie. Po 1.x som sa už naozaj bála čo sa stane. Našťastie mám doma Zodac, tak sa mi uľavilo. Ide o to, že Dr mi kazala brat Zodac sporadicky až keď musím ale ja mám pocit, že musím už každý deň. Som zúfalá lebo naozaj potrebujem nejaku úľavu a dnes ráno som zo zúfalstva volala opäť Dr nech so mnou niečo robí. Takže mám prísť ráno a zrejme mi pichne injekciu, zrejme na ukončenie tvorby mlieka, neviem lebo viac nepovedala. Malý mi zatiaľ z fľaše piť nechce, fakt neviem čo robiť. Ako postupovať pri odstavení?

Milá Katarína,

dojčiace matky majú právo na liečbu. Kvôli liečbe alergie nemusíte odstavovať. Zodac patrí medzi lieky, pri ktorých platí, že je bezpečnejšie pre vás aj pre bábätko, aby ste pokračovali v dojčení a to nielen pri sporadickom používaní. Aj vzhľadom na vašu alergiu je mimoriadne dôležité, aby ste z hľadiska prevencie alergie svojho bábätka pokračovali v dojčení, a to bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré vaše bábätko vypije. Každá kvapka je vzácna.

Ak by bolo možné vašu situáciu zvládnuť lokálnymi prostriedkami - kvapky do nosa, do očí, spreje, aj kortikoidné, ak treba, bolo by to čisto z pohľadu vplyvu na dojčenie (nie na bábätko) lepšie. A to preto, že orálne antihistaminiká môžu mať potenciál znížiť tvorbu mlieka. Avšak vaše bábätko je už dostatočne veľké a pravdepodobne sa bude dojčiť bez ohľadu na tvorbu mlieka, navyše už ste v minulosti Zodac užívali a synček sa je ochotný dojčiť ďalej.  Rozhodne to však neznamená, že počas užívania Zodac by ste mali skončiť s dojčením. Aj keby sa tvorba mlieka znížila, aj tak má zmysel, aby ste naďalej dojčili, pretože materské mlieko je veľmi potrebné pre vaše bábätko v akomkoľvek množstve, a navyše dojčenie je oveľa viac než len prijímanie materského mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Alergia a dojcenie