Bolestive nalievanie iba jedneho prsníka

Miriama    20.09.2018, 12:25

Dobry den, mam synceka, ktoreho uz 4 mesiace(zaciname5.mesiac) plne kojim. Tento problem mi zacal asi cca iba 2 dni dozadu. Velmi sa mi zacal nalievat lavy prsnik, ovela viac ako pravy. Ani by mi to nevadilo, len citim bolest a to hlavne ked sa prehnem alebo sklonim k zemi, ze nieco zodvihnem, alebo pri kupkani maleho, dost ma prsnik boli. Tiez je velmi tvrdy. Ked prsnik vykojim je v podstate ok,ale o chvilu sa znovu naleje. mam pocit akoby som z neho mala kojit vzdy, aby sa mi ulavilo, ale viem, že nemozem pravy vynechavat. Neviete mi poradit prosim preco sa tak deje a co s tym robit? Dakujem a pekny den.

Milá Miriama,

odporúčame vám osobné stretnutie s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi a bradavkami je náročné hodnotiť prostredníctvom internetu. Z vášho popisu sa zdá, že je možné, že v ľavom prsníku máte zablokovaný mliekovod, ktorý sa môže prejavovať tvrdosťou prsníka (hrčou v prsníka) a typicky sa bolesť spojená so zablokovaným mliekovodom zlepší po dojčení, keď na zablokované miesto prestane tlačiť mlieko v prsníku a znova sa situácia zhoršuje do ďalšieho dojčenia, kedy na zablokované mlieko začne tlačiť nové mlieko. Pri osobnej návšteve poradkyne by ste spoločne odlíšili, či ide o takúto situáciu, alebo o iné príčinu toho, čo pociťujete. Ak by išlo o zablokovaný mliekovod, mohli by vám pomôcť tieto opatrenia:

- skúste prsník v oblasti, kde máte hrču počas dojčenia masírovať/stláčať, aby ste pomohli jeho odblokovaniu, niekedy dokonca pomáha, ak by ste dané miesto masírovali opačnou stranou elektrickej kefky, vibrujúcim mobilom (alebo inak odvibrovali)

- jeden faktor, ktorý okrem iného súvisí so zablokovanými mliekovodmi, je váš odpočinok. Pokúste sa teraz získať pomoc rodiny alebo priateľov, aby ste mohli odpočívať v posteli a dojčiť. Pomôcť vám môže teplo, teda, ak chcete obklad, tak teplý obklad, nie studený. Ale nemusíte si dávať obklady, stačí ležať v teple postele.

- zablokované mliekovody sa spájajú s tým, že na danom miesto mlieko poriadne netečie a mliekovod sa preto upchá. Príčin je veľa, ale jednou z nich môže vo vašom prípade aj napríklad tlak na dané miesto. Ak by sa upchatý mliekovod spájal s "bielou bodkou" na bradavke, čiže maličkým pľuzgierikom v mieste vyústenia mliekovodu, môže vám pomôcť, ak toto miesto prepichnete sterilnou ihlou - toto má niekedy za výsledok okamžité uvoľnenie upchatia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolestive nalievanie iba jedneho prsníka