Antikoncepcia karhla a dojčenie

Monika    26.09.2018, 20:47

Chcem sa opýtať ci je možné dojcit pri užívaní antikoncepcie karhla. Dakujem

Milá Monika,

z hľadiska dojčenia a otázky vplyvu na dieťatko môžete používať akúkoľvek hormonálnu antikoncepciu a pokračovať bez obmedzení v dojčení. Látky, ktoré sú v antikoncepcii obsiahnuté, sa nachádzajú aj materskom mlieku a užívanie antikoncepcie ich množstvo nijako zásadne nezvyšuje. Môžete teda dlhodobo dojčiť aj popri dlhodobom užívaní antikoncepcie. 

Hormonálna antikoncepcia, a to aj jednozložková, ktorá sa obvykle predpisuje dojčiacim matkám, však môže znížiť tvorbu mlieka, a aj keď to neplatí o všetkých matkách, toto riziko pravdepodobne nestojí za to podstupovať a to ani v prípade, ak ide už o staršie bábätko. Riziko zníženia tvorby mlieka je aj pri vnútromaternicovom teliesku s obsahom hormónov (Mirena) a krúžku. A to aj vtedy, keď sa bábätko dobre dojčí.

Existujú aj iné metódy a formy plánovania rodičovstva, ktoré je možné používať, aj ak dojčíte (www.plodar.sk), a pri správnom využívaní ich účinnosť pri pároch snažiacich sa vyhnúť počatiu prevyšuje spoľahlivosť hormonálnej antikoncepcie, či iných foriem antikoncepcie bez toho, aby ste podstupovali riziko zníženia tvorby mlieka a problémov s dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antikoncepcia karhla a dojčenie