Odstavenie od kojenia v 10.mesiacoch

Jarmila    28.09.2018, 15:36

Dobry den, rada by som sa Vas spytala ci by ste mi vedeli pomoct aj s odstavenim dietatka od prsnika a nasledny prechod na UM. Bohuzial musim zacat pracovat a kojenie bude uz narocne.Mam dvojicky a jeden akceptuje flasku aj UM bez "problemov" (postupne som mu nahradzala prsnik flaskou) a druhy akceptuje flasku ale len ked je v nej voda. Akonahle mu kvapne umele mliecko na jazyk alebo aj moje odsate tak spusti plac.Nerada by som "tyrala" svoje dieta nejakymi metodami kde bude plakat az pokym sa nenapije a pod....Takztiez som vymenila uz 3 rozne flasky a ani to nepomohlo...a taktiez som mu skusala dat flasu popri dojceni ked zaspaval ze si to "nevšimne " a spustil taky plac, ze ani prsnik uz nechcel az pokial sa uplne neukludnil...skusala som zaradit aj plnotucny biely jogurt a donedavna ho spapal bez problemov ale uz aj ten odmieta...Jedine co spapa mliecne je kasa, ktoru papa podvecer a potom som ho cca za 2 hodiny nakojila a zaspinkal. Existuje nejaka uplne prirodzena cesta ako na to prosim Vas? Dakujem za kazdu radu S pozdravom Jarka

Milá Jarmila,

v tejto situácii existujú rôzne vysvetlenia, ktoré vás môžu naviesť na cestu, ktorá bude vám pre vašu situáciu vyhovovať:

1. nepíšete, o deti akého veku ide, ale z vášho popisu sa zdá, že ide o bábätká staršie než 4 mesiace, pravdepodobne ešte staršie.

V takom prípade stojí za to vedieť, že Svetová zdravotnícka organizácia nepovažuje podávanie umelej výživy deťom po 6 mesiaci za vhodné. A to sa netýka len dojčených detí, ale aj nedojčených detí. Aj pre tie považuje WHO umelú výživu po 6 mesiaci za „zbytočnú“ a „škodlivú“ – za predpokladu, že dieťa je ochotné konzumovať dostatočne pestrú čerstvú stravu. Okrem toho bábätko nemusí vedieť piť z fľaše. Cieľom zavádzania príkrmov je naučiť dieťa postupne jesť rodinnú stravu. Nie naučiť ho piť umelé mlieko, ktoré nebude už nikdy viac v budúcnosti konzumovať. A piť sa potrebuje naučiť z pohárika, pretože takto bude piť počas celého svojho zvyšku života.

Preto jedna z možností, ako riešiť túto situáciu je, pokúsiť sa bábätku ponúkať príkrmy – rôzne typy, druhy, zamerať sa môžete na kalorické príkrmy, aby bolo bábätko dostatočne nasýtené:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom
- pridávať do každého jedla olej, je možné tiež používať rozomleté ľanové semienka, sušené slivky alebo marhule

2. odporúčame vám porozprávať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože pri poznaní ďalších detailov vašej situácie by sa možno dali vypracovať ešte iné stratégie a tipy, ako vám situáciu zjednodušiť. Píšete, že práca bude náročná. Je však napriek tomu pravdepodobné, že s bábätkami budete tráviť nejaký čas poobede alebo večer a v noci. Máme skúsenosti s množstvom žien, ktoré sa museli vrátiť do práce skoro po pôrode a popisovali, že dojčenie im v tejto situácii pomáhalo. Po príchode z práce sa totiž mohli uvoľniť pri dojčení bábätka (vo vašom prípade bábätiek), dokonca mnohé vítali, že si môžu pri dojčení pospať a oddýchnuť si po práci. Bábätko jedlo tuhú stravu v čase, kedy nebolo s matkou a v čase, kedy boli spolu, matka nemusela riešiť príkrmy, nemusela pre dieťatko variť, kŕmiť ho. Jednoducho dojčila a tuhú stravu dieťa konzumovalo v neprítomnosti matky. V noci si tieto ženy pochvaľovali, že dojčenie im zjednodušilo starostlivosť o dieťa, pretože stačilo ponúknuť prsník a mohli spať ďalej. Dojčenie nemusí byť všetko alebo nič. Ak by ste nemuseli ísť do práce, mohli by ste dojčiť bábätká častejšie a získavali by viac mlieka. Ale musíte sa vrátiť do práce, takže vaše bábätká počas vašej neprítomnosti nebudú dojčené a jednoducho môžu byť dojčené, keď budete spolu. Tento scenár mnohé ženy považujú za omnoho menej náročný a zaťažujúci, než nedojčiť vôbec.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odstavenie od kojenia v 10.mesiacoch