Rozbehnutie laktácie po porode dieťatka v 37 tt

Nikoleta    03.10.2018, 07:46

Dobry deň. Od nášho skorého porodu ubehlo niečo cez 24 hodín no mliecko sa nám akosi stále nespúšťa. Bábätko má zaujem o dojčenie ale keď chytí bradavky do pusy potiahne raz s prestane keďže mliecko nejde. Nasadila som benedikt lekársky a senovku Grécku ale neviem čo viac môžem spravit preto aby mliecko prišlo čím skôr. Trha mi srdce keď vidim malu plakať od hodu. Umelé mlieko si nechcem ísť pýtať chcem jej dať to najviac zo seba. Veľmi pekne dakujem za odpoved

Milá Nikoleta,

v tejto situácii by vám zo všetkého najviac pomohla návšteva poradkyne pri dojčení osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.

Materské mlieko sa tvorí každej žene najneskôr od 16 týždňa tehotenstva. Mlieko teda máte, na to sa môžete spoľahnúť. Podstatné je, pomôcť bábätku, aby mohlo čas medzi dojčeniami tráviť čo najdlhšie v kontakte koža na kožu s vami a aby mohlo ísť na prsník vždy, keď sa budí, začína sa mrviť, otvára ústočká. Spoločne s poradkyňou by ste sa mali naučiť bábätko prisávať v priečnej polohe, pozrite si zatiaľ video priečnej polohy v týchto videoukážkach:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

V priečnej polohe, ak ju spravíte skutočne podľa návodu vo videu (pozor na to, aby zadoček bábätka bol skutočne na vašom predlaktí a hmotnosť bábätka teda spočívala na predlaktí a nie na vašom zápästí), máte veľkú šancu dosiahnuť správne asymetrické prisatie bábätka, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

S poradkyňou sa stretnite čo najskôr, pretože ak skutočne  bábätko nezískava dostatok mlieka, môže byť rýchlo dehydrované, spavé a je možné, že je potrebné ho dokrmovať. Kým sa s poradkyňou stretnete, ak bábätko skutočne na prsníku nepije, začnite si odkvapkávať mlieko do skúmavky a podávajte ho bábätku zo skúmavky (ako z pohárika) a buďte s bábätkom čo najviac v kontakte koža na kožu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Rozbehnutie laktácie po porode dieťatka v 37 tt