Ketodiéta

Henrieta    05.10.2018, 14:06

Dobrý deň,rada by som sa na vás obrátila s otázkou ohľadne kojenia a diety ketodiet ktorá pozostáva prvé dva týždne výhradne zo zeleniny a bielkovín ktoré si zarábam zo sacku.Obsahuju veľa vitamínov a minerálov avšak minimum sacharidov .Syn ma 12 mesiacov a kojím ho na požiadanie cez deň a v noci avšak jeho strava pozostáva aj z jedla 5x denne +večer dostáva UM.Mlieka mám stále dosť aj keď prijmem menej energie s jedla avšak čítala som o nepriaznivom pôsobení čisto proteínovej diety na zdravie dieťaťa.My sme neboli ani chorí a syn veľmi dobre prospieva.Dakujem za odpoved

Milá Henrieta,

materské mlieko sa tvorí z krvi matky a zloženie krvi neovplyvníte diétou. Na to, aké zloženie bude mať vaše mlieko alebo aké množstvo mlieka sa vám bude tvoriť, nevplýva vaše stravovanie. Štúdie ukázali, že napríklad aj podvyživeným ženám sa tvorí mlieko rovnakej kvality, ako ženám s dostatočnou výživou. Alebo: nie je možné napríklad vytvoriť „tučnejšie“ mlieko tým, že žena bude konzumovať viac šľahačky a iných zdrojov tuku. Rovnako vaša diéta (ktorá je navyše pre niekoho úplne normálna strava) nebude nijako vplývať na dojčenie. Môžete dojčiť bez obáv ďalej tak, ako to vaše dieťa potrebuje.

Čo sa týka toho, čo píšete o synovom stravovaní, možno môže byť pre vás v tejto súvislosti zaujímavé vedieť, že príkrmy majú dopĺňať stravu dieťaťa, ktoré v tomto veku má byť ešte stále dojčené a má byť dojčené aj ďalej. A túto jeho mliečnu zložku stravu by mali dopĺňať iné, nemliečne príkrmy. Umelé mlieko nie je niečo, čo má dieťa v tomto veku dostávať. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že aj pre úplne nedojčené deti už umelé mlieko po 6 mesiaci života nie je vhodné a malo by sa používať iba ako núdzová náhradná výživa pre deti do 4 mesiacov, teda pre deti, ktoré ešte fyzicky nedokážu jesť príkrmy. Po 6 mesiaci považuje WHO používanie umelého mlieka za „škodlivé“ a „zbytočné“. Preto môžete synčekovi prestať dávať umelé mlieko a sústreďte sa na dojčenie a na podávanie pestrej a čerstvej stravy vo forme príkrmov.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok