Antibiotiká a zmena stolice

Slavka    28.10.2018, 08:30

Dobrý deň,plne kojim 6 týždňovú dcérku a mám predpísaných augmentin SR 1000mg ,62,5 2x po dve tablety na 7 dní. K tomu hedelix sirup . Už mesiac mám zapálené hrdlo Môje otázky.mozem brat tento silnejší augmentin,aj hedelix sirup 3 x denne ? Augmentin.beriem 2 dní a zdá sa mi trošku zltsia stolica u dcérky skôr taká oranžová,hnačky nemá zatiaľ.hlavnenatie hnačky má upozorňovali že môže byť problém a treba vtedy prerušiť kojenie.dakujem.

Milá Slavka,

určite neukončujte dojčenie (a je dôležité vedieť, že prerušenie dojčenia v drvivej väčšine prípadov znamená ukončenie dojčenia). Zmena stolice bábätka nesúvisí s tým, že užívate antibiotiká. Tie môžete počas dojčenia užívať práve preto, že do materského mlieka sa vylučujú stopové, zanedbateľné množstvá, ktoré nebude možné nájsť v tele bábätka. A ak to tak je, ako chceme vysvetliť, že tieto neidentifikovateľne malé množstvá by mohli spôsobiť akýkoľvek antibiotický účinok u bábätka, ktorý by mal spôsobiť hnačku. Stolica bábätiek sa môže meniť a toto nepredstavuje žiaden problém. Jediné, čo by ste nemali z hľadiska stolice u svojho bábätka pozorovať, je formovaná stolica, ak je výlučne dojčené. Pri výlučne dojčenom dieťati je z hľadiska stolice normálne aj to, ak je stolica inej farby než oranžovej, aj to, ak je stolica vodová, vzhľadom pripomína hnačku, či dokonca vystreľujúca. Nič z toho nepredstavuje zdravotný problém a rozhodne kvôli tomu nemáte prestávať dojčiť. Pri užívaní oboch liekov, ktoré dostávate, je bezpečnejšie pokračovať v dojčení. Prestať v tejto situácii dojčiť navyše vaše bábätko vystaví riziku, že dostane chorobu, ktorou práve trpíte, pretože pri ukončení dojčenia mu prestanete prostredníctvom materského mlieka posielať imunitné faktory a na mieru šité protilátky, vďaka ktorým teraz vysoko pravdepodobne neochorie. Pokračujte preto v dojčení podľa potrieb dieťaťa, bez ohľadu na zmenu stolice.

K téme liekov počas dojčenia si prečítajte aj tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Antibiotiká a zmena stolice