Stagnace váhy

Judita    14.11.2018, 08:25

Dobrý den. Mám 8.měsíční dcerku, která váží 9270g. V půl roce měla 9030g. Dceru kojím jakkoliv potřebuje ve dne i v noci, po ukončení 6.měsíce jsem začala zavádět příkrmy. Jídlo jí baví, ale nesní toho nijak moc, odhadem tak 80g. Příkrm má 1-2krát denně. Nutno ještě napsat, že je dcerka velmi aktivní - umí sedět, suverénně leze po celém bytě, postaví se a začíná obcházet kolem nábytku - zkrátka se takřka nezastaví. Pediatričce se nelíbilo, že za dva měsíce takřka nepřibrala a doporučila mi dokrmovat umělým mlékem. S tímto ale nesouhlasím a nelíbí se mi to, raději bych dceři zkusila nabídnout častěji příkrm. Nechci přijít o kojení. Proto se chci zeptat, zda se vám zdá přidání přikrmu lepší než dokrm UM a zda je opravdu tak moc špatně, když váha chvíli stagnuje (do teď měla hmotnostní přírůstky nadprůměrné, pohybovala se na 90tkovém percentilu)? Děkuji za odpověď.

Milá Judito,

v tejto situácii je možné urobiť kroky pre to, aby vaše bábätko začalo viac priberať zlepšením dojčenia. Bábätká by mali priberať aj napriek tomu, že sú pohybovo aktívne, alebo že narastú viac do dĺžky. Hmotnosť bábätiek sa kontroluje preto, že ak dojčené bábätko nedostatočne priberá, najčastejšou príčinou je nedostatočný príjem materského mlieka a stagnácia hmotnosti by mala byť posledným varovným signálom, že treba zlepšiť dojčenie. V tejto situácii sa často nesprávne odporučí dokrmovať umelým mliekom. Umelé mlieko nemá akým mechanizmom zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem materského mlieka. Práve naopak, keďže umelé mlieko sa väčšinou podáva fľašou, má toto opatrenie potenciál zhoršiť dojčenie a viesť čoskoro k predčasnému odstaveniu. A keďže je možné zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem materského mlieka, mali by byť kroky vedúce k zlepšeniu dojčenia prvou voľbou. A iba v prípade, že sa nedarí zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem materského mlieka zo strany bábätka, má zmysel uvažovať nad tým, ako zvýšiť kalorický príjem bábätka iným spôsobom a v tomto prípade sú prvou voľbou kalorické príkrmy. V prípade dieťaťa po 6 mesiaci by už totiž nemalo byť odporúčané umelé mlieko v žiadnom prípade. Pretože Svetová zdravotnícka organizácia v tomto dokumente:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

označila podávanie umelej výživy deťom starším ako 6 mesiacov za „zbytočnú“ a „škodlivú“ praktiku a to aj v prípade, že by išlo u už úplne nedojčené dieťa.  Umelé mlieko je núdzová náhradná výživa pre bábätká do 4 mesiacov veku, ak nemôžu byť dojčené. Po 4 mesiaci je omnoho bezpečnejšie zavádzať príkrmy na úkor umelej výživy, ak bábätko nezískava dostatok materského mlieka a nie je možné zlepšiť dojčenie. Prečítajte si záver tohto článku, ktorý popisuje, akým spôsobom v tejto situácii zavádzať príkrmy, pretože toto je odlišný spôsob, než to, čo štandardne v našich krajinách matky robia, keďže cieľom je doplniť kalórie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Čo teda môžete v tejto situácii urobiť:

1. skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vaše bábätko prestáva priberať a to znamená, že získava menej materského mlieka ako v minulosti. Za normálnych okolností totiž bábätko počas celej doby dojčenia pije približne rovnaké množstvá mlieka, takže ak máte pocit, že potrebujete zvýšiť tvorbu mlieka, kľúčová je otázka – čo sa deje, čo znížilo tvorbu mlieka.

2. spoločne s poradkyňou pri dojčení by ste preto mali prejsť tieto možné príčiny:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

3. Ak nájdete možné príčiny zníženia tvorby mlieka, pokúste sa s poradkyňou pri dojčení urobiť kroky pre ich odstránenie. Zároveň sa s poradkyňou pri dojčení porozprávajte o možnostiach zvýšenia tvorby mlieka a z tohto materiálu sa pokúste urobiť čo najviac krokov pre zvýšenie fyzického kontaktu s bábätkom, aby sa mohlo dojčiť ešte častejšie:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

A pokúste sa s poradkyňou pozrieť na to, ako možno zlepšiť dojčenie úpravou polohy a prisatia bábätka:

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť.
Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva.
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež podjazykovú a hornú uzdičku bábätka, ktoré môžu spôsobovať časť tejto situácie.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia.
Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Stagnace váhy