Dieťa zaspí len na prsníku

Barbora    23.11.2018, 09:37

Zdravím. Môj takmer 4 mesačný syn zaspí prakticky len na prsníku. Cez den este spáva 5x a jeho uspavanie je veľmi náročné. Niekedy vyslovene bojujeme - dudluje bradavku, trhá a nakoniec ho zrazu akoby vypne. Spi max 40 min aj to sa často budí a opäť ho ukľudní len prsník. Mam aj staršie dieťa a je mi ľúto že ani keď mladší spi sa mu nemôžem venovať. Rovnako Potrebujem pomaly na pár hodín odísť do prace a takto sa to nedá. V nosiči a šatke veľmi nechce byt, zaspí inak len v kocari pri pohybe. V noci je to prakticky to isté - mam ho v posteli a budí sa často. Opat ho ukľudní len prsník. Je plne dojčení, fľašu aj dudel rezolútne odmieta. Ďakujem. Barbora

Milá Barbora,

vaše bábätko je veľmi maličké, potrebuje pomoc so zaspatím, udržaním sa v spánku a správa sa ako typické 4-mesačné bábätko. Takáto starostlivosť je samozrejme veľmi náročná a je pochopiteľné, že je o to náročnejšia, o čo máte vy ako matka viac povinností. Z hľadiska dojčenia vám môže potenciálne pomôcť skontrolovať výdatnosť dojčenia, správanie, ktoré popisujete o odtŕhaní sa od prsníka pri dojčení niekedy môže súvisieť s potrebou zlepšiť dojčenie. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou vyhodnotíte výdatnosť dojčenia, správanie bábätka na prsníku a ak by to bolo potrebné, urobíte potrebné zmeny. Poradkyňa pri dojčení môže s vami prejsť tiež nosenie bábätka v nosiči a šatke, môže vám ukázať triky, ako bábätko jednoduchšie upokojiť, môže vás naučiť úväz v šatke, v ktorom môžete pohodlne dojčiť (nájdete ho aj v tejto sekcii našich stránok medzi videami: https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/), aby ste denné spánky bábätka mohli zvládať popri starostlivosti o staršie dieťa a iných povinnostiach.

Pre nočné dojčenie si prečítajte vysvetlenia a tipy z tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

A odporúčame vám navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek:

http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

aby ste mohli získať ďalšie tipy a skúsenosti mamičiek, ktoré možno prežívajú podobnú situáciu a budú vás vedieť podporiť, povzbudiť a nájdete spôsoby, ako túto situáciu zvládať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dieťa zaspí len na prsníku