Bolesť prsníka po dojčení

Kateřina V.    02.12.2018, 00:16

Dobrý deň , Chcem sa opýtať na otázku ohľadom bolesti prsníka po alebo na konci dojčenia. Dcérka má 9mesiacov je plno kojená, momentálne samozrejme prikrmujem , no kojím na požiadanie. Od 4 mesiaca kojím iba z jedného prsníka, zrazu sa mi začalo tvoriť menej mliečka a malička ho odmietala a tak sme sa nejako obe nastavili na to, že kojim iba z jedného . Problém nastal cca pred týždňom. Večer keď ju kojim a je prisatá aj keď zaspí , ma začne zrazu až pichať v prsníku , skôr zo spodu . Bolesť je skoro až rezavá. Myslela som najprv že je prázdny a že stále ťahá maličká. Ale prázdny nebol ani raz. Preto moja otázka smerujeme k Vám , či neviete čím to môže byť? Bolesť príde až po pár minútach od začiatku kojenia a nie je intenzívna , skôr taká pulzujúca . Za vašu odpoveď vopred veľmi ďakujem

Milá Kateřina,

vo vašej situácii odporúčame obrátiť sa na poradkyňu pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože problémy s prsníkmi alebo bradavkami nie je možné diagnostikovať prostredníctvom internetu. Tento typ bolesti býva najčastejšie prenášanou bolesťou z bradavky, ktorá môže začať bolieť aj neskôr po pôrode, najčastejšie v dôsledku zníženia tvorby mlieka. Tvorbu mlieka môžu negatívne ovplyvniť faktory, ktoré uvádzame v týchto článkoch:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Tieto faktory by bolo dobré prejsť spoločne s poradkyňou pri dojčení a vylúčiť tie, ktoré by mohli vo vašom prípade pripadať do úvahy. A v prípade, že sa ukáže na osobnom poradenstve, že skutočne ide o bolesť prenášanú z bradavky, spoločne s poradkyňou pri dojčení bude dôležité prejsť možnosti liečby tejto situácie. Poradkyňa pri dojčení skontroluje aj podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá niekedy môže spôsobovať časť tejto situácie. Okrem toho sa môžete snažiť počas dňa aj noci upravovať polohu bábätka tak, aby bola bruškom na vašom bruchu, aby jej hlavička pri dojčení smerovala do záklonu a bola prisatá dostatočne hlboko (tak, aby ste nevideli kútik úst).



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bolesť prsníka po dojčení