Maly dopyt pre sopliky

Lenka    04.12.2018, 07:52

Dobrý deň. Syn bude mať rok. Na zaciatku sme si presli štrajkom no ten sme uspesne zvladli. Dojcenie bolo uz dlhsiu dobu uplne bezproblemove. No teraz ma sopliky a zo zaciatku to mal tak zle ze nevedel dychat nosom a denne kojenie sa velmi zredukovalo aj pocikanych plienok je menej. Mam ale pocit ze ako choroba ustupuje zlepsuje sa to. Ale ako klesol dopyt klesla aj tvorba tak neviem ci si rucne odstriekavat alebo cakat ci sa syn vrati do svojej normy a tvorbu si zvysi sam? Ked sa mi prsia naliali odstriekala som do uvolnenia a dala mlieko z poharika klasickeho a teda uplne sa po nom vrhal. Denny spanok ma jeden a zaspava na prsniku niekedy aj vystrieda a pocas spanku si da tiez, pocas nocneho cca4-5x? neratam to. Inak flasu ani cumel nikdy nemal, spime spolu a do 10teho mesiaca bol velmi casto noseny to potom stopol takze doma sa uz nenosi len von. Jedlu moc nedava v podstate stále len tak ochutnava a skuma. Je to uz 10ty den od kedy zacal sopliť. Takze neviem ci len cakat ponukat a nechat to na nom alebo treba podniknut aj ine kroky?

Milá Lenka,

vašu situáciu nie je jednoduché posúdiť prostredníctvom internetu. Vzhľadom na to, že uvádzate, že na začiatku dojčenia ste riešili reakciu bábätka na zníženie tvorby mlieka a toto zväčša býva dlhodobejšia situácia, pravdepodobne by ste mali byť v kontakte s poradkyňou pri dojčení, ktorá vašu situáciu pozná. Stálo by za to sa s ňou skontaktovať aj teraz, aby ste posúdili spoločne, ako sa situácia vyvíja a či je potrebné urobiť niečo viac, alebo stačí čakať. Situácia, kedy bábätko v začiatkoch dojčenia reaguje na neskoršie zníženie tvorby mlieka, býva situáciou, ktorá sa zlepšuje pomaly a v čase, kedy je už takmer dobre, môže zníženie tvorby mlieka napríklad v dôsledku choroby, situáciu znova čiastočne zhoršiť. Vy píšete, že dojčenie už dlhšiu dobu bolo úplne bezproblémové, čo znie veľmi nádejne a je možné, že teraz nemusíte robiť nič špeciálne, len možno vytvárať viac príležitostí pre dojčenie. Pokračujte v dojčení počas spánku dieťatka, je dôležité, že počas denného spánku ste pri ňom a môže sa dojčiť celú dobu, ak sa nechce doma nosiť, skúste tráviť nejaký čas v kontakte koža na kožu, môžete napríklad urobiť to, že si ľahnete na posteľ v kontakte koža na kožu a necháte dieťatko cez seba preliezať napríklad za hračkami, ktorými sa obložíte a necháte ho prisať sa, keď sa mu bude chcieť. Situácia by sa mala pomerne rýchlo zlepšovať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Maly dopyt pre sopliky