Noční odstavení

Ivana    06.12.2018, 09:47

Dobry den. Mam syna 27 mesicu. Stale i diky vam kojim. Ted jsem tehotna ve 2 mesici a byva mi hodne spatne. Syn se na kojeni v noci stale budi i 7x. Nikdy ještě nespal ani pul noci bez probuzeni. Chci se zeptat zdali se mohu pokusit o ukonceni nocniho kojeni. Minulou noc kdyz mne po 4 vzbudil mi bylo tak zle ze jsem chytla třas. Je to mozne jen na noc? Je nejaky recept?

Milá Ivano,

tehotenstvo je veľmi náročné obdobie a je možné, že v momentálnej situácii nebudete mať iné riešenie, ako nastaviť pre dojčenie nejaké pravidlá, aby ste zvládali pokračovať ďalej. Urobte potrebné zmeny, ak je to nevyhnutné a ak ste vyčerpali všetky ostatné možnosti, ako inak túto situáciu riešiť. Je pochopiteľné, že to nebude jednoduché, pretože neexistujú nijaké zázračné spôsoby, ako s ľahkosťou odstaviť dieťa, ktoré ešte na to nie je pripravené, a je jedno, či ide o denné, či nočné odstavenie, či oboje. Hoci v rôznych článkoch istotne nájdete celú škálu návodov ako to urobiť, nič vám nezaručí, že takýto návod bude presne rovnako fungovať aj pri vašom dieťati a že odstavenie v noci pre neho nebude traumatické. Deti sa v tomto veku totiž nebudia primárne pre to, že potrebujú „jesť“ či „piť mlieko“, ale pre to, že dojčením získavajú celú škálu iných mimoriadne dôležitých vecí - od istoty cez upokojenie až po jednoduchý spôsob, ako naspäť zaspať. Toto je to, čo je pre ne na dojčení dôležité, a zároveň dôvod, pre ktorý odstavenie „na noc“ nie je jednoduché. Preto, ak sa rozhodnete prestať dojčiť v noci, pokúste sa postupovať čo najcitlivejšie vzhľadom na vaše poznanie synčeka a jeho reakcií. Navyše je pravdepodobné, že už v priebehu týždňa – pár týždňov vám bude podstatne lepšie a môžete sa zasa k nočnému dojčeniu vrátiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Noční odstavení