Správne dojcenie

Barbora    30.12.2018, 16:10

Dobrý deň prajem, som mamicka 15 mes. dietatka. Obrátila som sa na Vas a prosim o pomoc, no môj pribeh s začína trošku inak a zdlhavejsie, ďakujem za precitanie. Bola som prvorodicka, porod bol celkom fajn aj napriek tlaceniu na brucho sestričkou, no po pôrode som zanedbala bonding s babatkom, takisto prve prisanie. Jednoducho neprebehla u mna tá prvotná zamilovanost do bábätka... na druhy deň babo stále spalo, nechcelo otvarat usta, tak som s prosbou o pomoc sla za sestrami z oddelenia, tie malemu nasilu otvarali usta, stlacali mi boľavé prsniky, bez ohladu na bolesť, skúšali klobuciky... pritom klobucik som nepotrebovala, mlieka som mala takisto dosť. Jedna sestra tvrdila ze treba odsavat do prázdna, druha ze treba krmit len z jedneho, druhy odsat a tak stale dokola, jednoduho som nevedela sama co a ako mam robit. Odchadzali sme s tym, ze dieťa je dojcene, no keď sme prisli domov, vsetko sa na mna zosypalo, neustale navstevy a vsetko mozne do toho bolesti poporodneho sitia, prsnikov a tak som tyzden po porode skoncila na pohotovosti s diagnozov pruh na prsniku. Snazila som da dojcenie.zachranit,.velmi som chcela, no stale som len plakala, malý sa nevedel dobre najest.... upchal sa mi mliekovod, prsia boľavé , cervene, nesla z.nich.ani kvapka... do par dni som dostala mastitidu, silnu... to uz som psychicky.nezvladla, požiadala som lekara o lieky na stratu mlieka. Az po mesiaci od porodu som si konecne zacala uzivat.byt mamou,.mat dieta, aj ked.ma nesmierne doteraz mrzi ze sme dojcenie nezvládli.... no a teraz som tehotná opäť... mam obrovský strach.z.tohto vsetkeho aby.sa to nezopakovalo a velmi.tuzim svoje dieta.dojcit , veľmi. No mam z toho velky strach, od.kedy som tehotná mam len zle sny o dojceni. Chcem Vas poprosit o rady a pomoc ako to cele.zvládnuť, ďakujem za.venovanie času môjmu prispevku.

Milá Barbora,

príbehy podobné vášmu počúvame od žien veľmi často. Nie ste sama, ktorá mala takúto skúsenosť. Spoločným menovateľom týchto skúseností je to, že sa ženám nedostáva odborná a adekvátna pomoc s dojčením založená na vedeckých dôkazoch.

Je pochopiteľné, že pociťujete strach po tom, čo všetko ste prežili. Dojčenie bolo niečo, čo ste prirodzene očakávali a chceli pre svoje dieťa. Mnohé ženy v tejto situácii nevedia presne pomenovať, čo sa vlastne stalo, prečo sa ich sen o dojčení rozplynul.

Preto by váš prvý krok mohlo byť stretnutie s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY, na ktorom by ste mali možnosť detailne hovoriť o svojich skúsenosťami, byť vypočutá poradkyňou, ktorá vám bude rozumieť, a následne prebrať, čo všetko sa vám stalo. Laktačná poradkyňa vám tiež bude vedieť vysvetliť, prečo sa veci diali tak, ako sa diali. 

Pri prvom bábätku ste nemali skúsenosti, nevedeli ste, ako to bude. Teraz už ste v inej pozícii. Druhýkrát sa to nemusí zopakovať, už viete, na čo sa máte pripraviť, čo sa máte pýtať, čo môžete vopred urobiť. Vaša otázka, ktorú ste nám napísali, je toho dôkazom. 

Aby ste vedeli, že nie ste sama: Je to nesmierne smutné, ale dojčenie, ktoré by pre drvivú väčšinu žien a bábätiek malo začať jednoducho a s ľahkosťou, je pre viac než 92 % žien už v prvom týždni života komplikované. A vina za nedojčenie sa úplne nesprávne pripisuje matkám. Je to zodpovednosť zdravotníkov, aby poskytovali zdravotnú starostlivosť tak, aby zabránili problémov s dojčením alebo aby poskytli vedecké a adekvátne riešenia na problémy s dojčením. A to sa nedeje, a preto sa ženy trápia.

Dojčenie je jedinou oblasťou medicíny, v ktorej sa ženám tvrdošijne upiera náležitá lekárska starostlivosť. Je paradoxné, ako veľmi je odmietané poskytovanie lekárskej starostlivosti dojčiacim matkám po tom, čo skutočnou príčinou ich problémov sú práve následky nevhodnej starostlivosti počas pôrodu a po pôrode. A neexistuje žiadna ochota tieto dôsledky odstraňovať. Jediným ponúkaným riešením je „prerušenie dojčenia“, „ukončenie dojčenia“ a prechod na umelú výživu, prípadne rozličné neefektívne prostriedky, ktoré sú výsmechom toho, s akými závažnými a akútnymi problémami sa ženy pri dojčení stretávajú.

A váš druhý krok by mal byť príprava na dojčenie už teraz:

Odporúčame vám oboznámiť sa s tým, ktoré kroky predstavujú prevenciu problémov s dojčením a získať podporu a povzbudenie. Skontaktujte sa už teraz v tehotenstve s poradkyňou pri dojčení MAMILY osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Obráťte sa na poradkyňu pri dojčení, ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné. Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Pozrite si naše inštruktážne videá dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Poradkyňa pri dojčení by s vami mala byť v kontakte aj po narodení bábätka, čo najskôr. Spoločne s vami vyhodnotíte prisatie bábätka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť problémov s dojčením.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

A najmä, na týchto videách:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

sa spoločne s poradkyňou pri dojčení naučíte ešte v tehotenstve rozlíšiť pitie bábätka a posúdiť, či je dostatočné a toto sa potom naučíte rozlíšiť aj na svojom bábätku po pôrode. Tieto kroky predstavujú základ pre prevenciu problémov s dojčením. Správne prisatie je prevenciou bolestivých bradaviek a prsníkov, zabezpečuje rovnomerné odoberanie mlieka z prsníkov a tým predstavuje prevenciu zablokovania mliekovodov alebo zápalov prsníkov a pri správnom prisatí bábätko získava dostatok mlieka z prsníka a keďže budete vedieť pitie posúdiť, budete si môcť byť istá, či vaše bábätko získava dostatok mlieka. Spoločne s poradkyňou môžete ostať v kontakte aj v ďalších týždňoch po pôrode, navyše môžete prísť do podpornej skupiny dojčiacich matiek a získavať tak kontinuálnu podporu a povzbudenie, ak budete čokoľvek riešiť. Podporné skupiny dojčiacich matiek sú zvlášť dôležité pre ženy, ktoré dojčia svoje druhé bábätko a prvé nedojčili, pretože správanie týchto bábätiek sa bude líšiť a budete potrebovať vysvetlenia a vzory pre to, ako posúdiť správanie vášho druhého bábätka. Do podpornej skupiny dojčiacich matiek môžete začať chodiť už teraz, vypočujete si tam mnoho príbehov podobných tomu vášmu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/zoznam/

Dojčenie je reálne ovplyvniteľné a drvivá väčšina problémov s dojčením má svoje účinné riešenie. Neostávajte v takejto situácii sama, hľadajte podporu a povzbudenie u poradkyne pri dojčení už teraz, aby ste mohli prípadné problémy včas zachytiť a vyriešiť. Veríme, že všetko dobre dopadne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Správne dojcenie